Minden második ember szavazna decemberben

Vágólapra másolva!
A megkérdezettek csaknem fele biztosra ígéri a részvételét a december 5-i népszavazáson - derül ki a Capital Research felméréséből, melyet a Népszabadság közöl. A kórház-privatizáció leállítása biztos igenre számíthat, de a kettős állampolgárság ügyében is ez a válasz számíthat több támogatóra.
Vágólapra másolva!

Majdnem minden második szavazásra jogosult elmegy szavazni december 5-én - derül ki a Capital Research felméréséből, melyet a hét első két napján, 500 személy megkérdezésével készítettek. A szavazásra jogosultak 47 százaléka ígérte biztosan, hogy elmegy voksolni, a megkérdezettek 24 százaléka azt mondta, "nem biztos, de valószínűleg elmenne", és csak 16 százaléka állította azt, hogy bizonyosan nem vesz részt a népszavazáson.

A felmérés szerint a kórház-privatizáció leállítása biztos igenre számíthat, de a kettős állampolgárság ügyében is ez a válasz számíthat több támogatóra. A kórház-privatizáció leállítása valamennyi társadalmi rétegben népszerű, még a felsőfokú végzettségűek háromötöde is emellett szavazna. A határon túli magyaroknak kérésre megadandó állampolgárság ügye elsősorban a legfiatalabb korosztály, illetve a felsőfokú iskolai végzettségűek körében népszerű.

A Medián - HVG-ben közölt - 500 fős felmérése szerint a kettős állampolgárságot a megkérdezettek 29 százaléka igenli, 17 százaléka nem. Harminc százalék álláspontja, hogy a kórházak magánosításáról szó sem lehet, 14 százalék nem ellenzi azt. Magyar útlevelet 63 százalék adna a határon túliaknak, az iskolalátogatási lehetőség kiterjesztésével 56, a szavazati jog megadásával és az egészségügyi ellátás biztosításával egyaránt 45 százalék ért egyet, míg a nyugdíjat 21 százalékuk szavazná meg.