Újra kell tárgyalni a Bácskai-ügyet

Vágólapra másolva!
Az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezte, és új eljárás lefolytatásáról döntött a Fővárosi Bíróság a Bácskai-ügyben. A maffaellenes központ vezetőjét első fokon azért ítélték el, mert a vád szerint hivatali hatalmával visszaélve segített a milliárdos sikkasztással gyanúsított Kulcsár Attilának.
Vágólapra másolva!

Hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és új eljárás lefolytatásáról döntött a hivatali visszaélés miatt elmarasztalt Bácskai János dandártábornok ügyében másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla. Az ügyet a Csongrád Megyei Katonai Tanács tárgyalja majd újra.

A szerdai tárgyaláson az ügyész a Bácskai János ügyében hozott elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárás lefolytatását kérte, míg a vádlott ügyvédje felmentést kért. Bácskai János az utolsó szó jogán ártatlanságát hangoztatta.

A Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa februárban első fokon a Kulcsár-üggyel összefüggésben marasztalta el hivatali visszaélés miatt Bácskai Jánost, aki a vádbeli cselekmények idején, 2003 június-júliusában, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ főigazgatója volt.

A Fővárosi Ítélőtábla elutasította a Katonai Fellebbviteli Ügyészség indítványát, hogy Bácskai János volt dandártábornok másodfokú büntetőperében tanúként hallgassák ki Kulcsár Attillát, a K&H Equities volt vezető beosztású munkatársát. Kulcsár, aki a brókerbotrány fő gyanúsítottja, az ügyészségi kihallgatásain mások mellett állítólag Bácskaira is tett terhelő vallomás, azonban a szembesítést a lapinformációk szerint nem vállalta.

Bácskai Jánost, aki a vádbeli cselekmények idején, 2003 június-júliusában a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ főigazgatója volt, a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa februárban elsőfokon hivatali visszaélés miatt elmarasztalta a Kulcsár-üggyel összefüggésben, és tábornoki rangjából lefokozták honvéddé. A bíróság szerint ugyanis Bácskai János hivatali hatalmával élve közbenjárt Kulcsár érdekében.

Az ügyészség emellett államtitoksértéssel is vádolta az egykori tábornokot. A vád szerint Bácskai az államtitoksértést azzal követte el, hogy a munkahelyéről hazavitt egy szigorúan titkos minősítésű iratot, és azt az íróasztalán találták meg a Kulcsár-ügyben házkutatást tartó katonai ügyészek. A bíróság szerint azonban ezzel nem követett el államtitoksértést a vádlott, már csak azért sem, mert nem kerültek illetéktelen kezekbe a dokumentumok.

[origo]-MTI