Az ÁNTSZ kitart a paprika betiltása mellett

Vágólapra másolva!
Cáfolja az ÁNTSZ azt a sajtóértesülést, miszerint nem volt jogalapja a fűszerpaprika betiltására. A szolgálatnak a lakosság egészsége védelmében bármilyen intézkedést joga van elrendelni - közölte a szolgálat vezetője. A paprikakészítmények fogyasztását múlt héten tiltották be, mert a paprikában gombamérget mutattak ki.
Vágólapra másolva!

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) egy olyan hatóság, amelynek jogköre van arra, hogy a lakosság egészségének védelme érdekében bármilyen intézkedést megtegyen - közölte Ócsai Lajos, az ÁNTSZ főosztályvezetője pénteken.

A napokban jelent meg egy olyan hír a sajtóban, miszerint az ÁNTSZ-nek nem volt jogalapja a fűszerpaprika betiltására. Ezt a szolgálat cáfolja, véleményük szerint az intézkedés megfelelt az ÁNTSZ feladat- és jogkörét tartalmazó 1991. évi törvénynek. A sajtóban megjelent hír arról szólt, hogy ÁNTSZ döntéseiben nem szerepelt konkrétan mely termékekről van szó, és a fogyasztóvédőknek sem volt erről hivatalos dokumentumuk.

A paprikakészítmények fogyasztását október végén tiltották be, miután kiderült, hogy egyes Magyarországon forgalmazott fűszerpaprika-készítmények a megengedettnél nagyobb egészségkárosodást okozó anyagot - gombamérget - tartalmaznak, melyek nagy dózis, tartós fogyasztása esetén okozhatnak betegséget.

A paprikabotránnyal kapcsolatban Rácz Jenő egészségügyi miniszter pénteken közölte: a felelősség az európai uniós szabályok szerint a gyártókat terheli. A miniszter megerősítette, hogy a hatályos szabályoknak megfelelően járt el az ÁNTSZ, amikor a készítményeket betiltotta.