Csak minden ötödik hajléktalannak jut szállás

Vágólapra másolva!
A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan idén is felkérte a főpolgármester a kerületek vezetőit, hogy novembertől áprilisig senkit ne lakoltassanak ki. A téli hónapokban körülbelül ötezer hajléktalanról tudnak gondoskodni a fővárosban, miközben körülbelül ötször ennyien keresnének itt menedéket. 
Vágólapra másolva!

A kilakoltatások felfüggesztésére kérte Demszky Gábor főpolgármester a kerületek vezetőit, hogy a hideg hónapokban minél kevesebben kerüljenek utcára. Törvény rendelkezik arról, hogy december és március között nem lehet az embereket kitenni az utcára, ebben az időszakban kizárólag az önkényes lakásfoglalók és a rendbírság fizetésére kötelezettek lakoltathatók ki. A főpolgármester arra kérte a polgármestereket, hogy a törvényt feltétlen tartsák be, sőt lehetőleg november és április között senkit ne tegyenek utcára.

A téli időszakban jelentősen, körülbelül 30 százalékkal megnő a menedéket keresők száma Budapesten. Becslések szerint a magyarországi hajléktalanok száma negyven-ötvenezerre tehető, közülük minden második a fővárosban keres menedéket a téli hónapokban. Budapesten azonban összesen ötezer otthontalanról tudnak gondoskodni.

A város idén eddig háromszázmillió forintot osztott szét időszakos férőhelyek, egészségügyi ellátás és krízisautók működtetésére. Idén új létesítmény lesz például a téli lábadozó, azoknak a hajléktalanoknak, akiket nem fogadnak a kórházak, de leromlott egészségügyi állapotuk miatt nem képesek már az utcán élni. Lesz ezenkívül 24 órás háziorvosi ellátás, és mozgó orvosi szolgálat is az elesettek rendelkezésére áll majd. Tervezik még az étkeztetési programok kiterjesztését, valamint úgynevezett krízisautók is működni fognak. Ezek olyan hajléktalanokat szállítanak biztonságos helyre, akik ugyan nem igénylik még mentő ellátását, de önerejükből már nem tudnak eljutni egy szállóra. A krízisautó pár órán belül elszállítja a bajba jutott hajléktalant. Szociális munkások segítik a hajléktalanokat abban, hogy eljussanak a szállókhoz.