Irak miatt haragszanak Bushra a magyarok

Vágólapra másolva!
Az iraki háború miatt sok magyar haragszik a kedden újraválasztott George W. Bush amerikai elnökre - derült ki az [origo] gyors felméréséből. Arra voltunk kiváncsiak, hogy a magyarokat érdekli-e, ki lett az Egyesült Államok elnöke. Az iraki háború mellett a legfőbb érv Bush ellen az volt, hogy nem szeretik felfogását és politikáját. Mindössze egyetlen olyan válaszoló akadt, aki szerint semmi baj az amerikai elnökkel, sőt, kifejezetten emberbarát. Volt viszont, akinek az amerikai elnök arcra sem szimpatikus.
Vágólapra másolva!

"A Bushból már elegünk volt" - magyarázta egy padon ücsörgő néni, hogy miért nem örül az amerikai elnök keddi újraválasztásának. Ő elsősorban az iraki háború megindítása miatt sajnálta a republikánus George W. Bush keddi választási sikerét.

Az [origo] arra volt kíváncsi, hogy mit gondolnak a magyarok az amerikai elnökválasztásról. Érdekli-e őket egyáltalán, követték-e az eseményeket, melyik jelölttel szimpatizáltak és miért? A név nélkül válaszolók nagy többsége szerint Bush politikája rossz, mégis úgy gondolták, hogy nem nagyon lett volna más a helyzet akkor sem, ha a demokrata jelölt, John F. Kerry győz.

"Franc tudja, melyik a jobb" - mondta egy középkorú hölgy, aki épp ezért nem is drukkolt egyik jelöltnek sem. Összességében azonban Kerryvel szimpatizált: "Békét biztos szeretnék és jobb lett volna, ha olyat választanak, aki befejezi a háborút. Bush tovább folytatja és nem lesz jó vége. Dehát, ha őt választották" - legyintett.

Egy középkorú férfi az iraki háború mellett első sorban az amerikai vízumpolitika miatt találta szimpatikusabbnak a demokrata jelöltet, aki a kampány hajrájában ígéretet tett a magyar vízumkényszer felülvizsgálatára is. Egy fiatalembernek Bush "arcra sem szimpatikus", de hozzátette, hogy szerinte ez nem újságba való észrevétel. Bár ő jobban örült volna Kerrynek, megjegyezte: "mindegy, hogy ki nyert, mert az amerikai politikát az elnöktől független érdekek is irányítják".

Mindössze egy olyan emberrel találkoztunk, aki kifejezetten jókat mondott Bushról. "Nekem úgy tűnik, hogy emberbarát és az emberekért van" - válaszolta egy fiatal zöldséges, igaz, azt is mondta, hogy hidegen hagyja az amerikai elnökválasztás eredménye: "Eddig sem volt semmi bajom Amerikával, ezután sem lesz".

Sáling Gergő