Cégek működtethetnének pesti kórházakat

Vágólapra másolva!
Magántőkét vonna be három budapesti kórház működtetésébe a Fővárosi Önkormányzat. A koncepció szerint kórházi tulajdon nem kerülne a befektetők kezébe. A kórházak támogatják az ötletet, a Fidesz viszont ellenzi. Az ellenzéki párt szerint valós privatizációról van szó, ráadásul a befektetők bármikor kivonhatják a kórházakból a megtermelt profitot. 
Vágólapra másolva!

"Kísérleti jelleggel magántőke bevonását tervezi három budapesti kórházba a fővárosi önkormányzat" - jelentette ki az [origo]-nak a főváros egészségügyért felelős főpolgármester-helyettese. Szolnoki Andrea elmondta: a koncepció azonban nem jelenet privatizációt, mivel az egészségügyi intézmények tulajdonosa továbbra is az önkormányzat marad.

Csupán a működtetés kerül az önkormányzat által alapított gazdasági társaságok kezébe, amiben magánbefektetők is részesedést szerezhetnek. Ráadásul több korlátozással: a tulajdonrész 51 százaléka továbbra is a fővárosi önkormányzaté maradna, a tőkebevonásban pedig kizárólag szakmai befektetők vehetnek részt - ismertette a koncepciót az [origo]-val Szolnoki.

Az érintett kórházak: a Schöpf-Merei kórház, a Budai Gyermekkórház és a visegrádi kórház. A főpolgármester-helyettes elmondta: ez az első eset, hogy magántőke bevonásával próbálkozik a főváros, ezért esett a választás a legkisebb, 200-210 ágyas kórházakra. Jelenleg folyik a tervezet koalíciós egyeztetése, így az valószínűleg még az idén a fővárosi közgyűlés elé kerül.

"Támogatjuk a tulajdonosi szerkezet átalakítását, ha az garantálja a kórház működését és biztosítja a potenciális fejlődést" - közölte Blatniczky László, a Budai Gyermekkórház főigazgatója. Hasonlóan nyilatkozott lapunknak a visegrádi kórház is, a Schöpf-Merei kórház azonban az [origo] megkeresésére nem reagált.

Ellenzi viszont a magántőke bevonását a Fidesz. Kupper András, a fővárosi Fidesz-MKDSZ frakcióvezetője szerint a koncepció legnagyobb hibája, hogy a kórházakat üzemeltető társaságok kft.-k leszenek, ebben az esetben pedig a profiorientált cégek a megtermelt hasznot korlátlanul vonhatják ki a kórházakból. A Fidesz aggályosnak tartja azt is, hogy befektetőket nem kötelezi semmi, hogy a profitotot az alaptevékenységbe forgassák vissza - magyarázta Kupper. A fideszes politikus közölte: a magántőke bevonása privatizációt jelent, erről dönteni pedig a kórházprivatizációs népszavazás előtt erkölcstelen.

"Ebben az esetben csupán funkcionális privatizációról van szó, vagyis csak a funkció kerül magánkézbe, a vagyon nem, így a kórházprivatizációs népszavazás nem vonatkozik a fővárosi koncepcióra" - magyarázta az [origo]-nak a GKI Egészségügykutató Intézet igazgatója. Skultélty László szerint a kórházak gyakran bízzák egyes részlegek működtetését gazdasági táraságokra, egy egész kórház kiszervezése viszont még meglehetősen ritka.