Megbüntetnék a gangon duhajkodókat

Vágólapra másolva!
Elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtanák a jövőben azokat, akik társasházi folyosón randalíroznak, hangoskodnak, vagyis zavarják a többi lakó nyugalmát. Az erről szóló törvénymódosítási javaslat indoklása szerint rengeteg ilyen panasz érkezik a lakók részéről, a rendőrség pedig tehetetlen, nem kezdeményezhetnek eljárást a rendbontók ellen.
Vágólapra másolva!

A társasházakban és más, úgynevezett korlátozottan nyilvános helyeken is büntethető lesz a rendzavarás, ha a parlament elfogadja a szabálysértési törvény módosítására tett képviselői indítványt. A parlament önkormányzati bizottsága szerdai ülésén általános vitára alkalmasnak találta Horváth Csaba II. kerületi szocialista polgármester indítványát. A javaslatot korábban a rendészeti bizottság is támogatta. A jogszabály-módosítás a parlamenti vita után várhatón még ebben az évben hatályba léphet.

Az indítvány lényege, hogy a szabálysértési törvényben bevezetnék a "korlátozottan nyilvános hely" fogalmát. E szerint aki például társasház közös helyiségeiben, moziban, színházban vagy egy hivatali épület nem hivatali helyiségében (folyosóján, mosdójában) verekszik vagy másokat zavar viselkedésével, elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Az indoklás szerint rengeteg ilyen panasz érkezik a társasházak lakói részéről, aki rendőrségi segítséggel sem tudnak fellépni a randalírozók ellen. Jelenleg ugyanis, ha egy társasházban, lakáson kívül történik rendbontás, a rendőrök nem intézkedhetnek, nem kezdeményezhetnek eljárást. A társasházakra vonatkozó eddigi szabályozás az önkormányzatokra bízta, hogy bizonyos cselekményeket szabálysértésnek minősít-e vagy sem.

Az önkormányzatok tapasztalatai szerint sok panasz érkezik a lakásban szórakozók ellen, akik a folyosón hangoskodnak, csapkodják az ajtókat. Emellett az is gyakran előfordul, hogy a ház lakói vesznek össze a folyosón, például ha egy lakó nem fizet közös költséget vagy a kutyája egy másik lakó lábtörlőjére piszkít. Ilyenkor a nyugalomra vágyó többi lakó tehetetlen, hiába hívják a rendőrséget. A módosítás beterjesztője, Horváth Csaba szerint a módosítás most különösen indokolt, mert sorra épülnek a több száz lakásból álló társasházak.