Az orvosokat is megtévesztik a reklámok

Vágólapra másolva!
Nem csak a betegeket, hanem időnként az orvosokat is megtévesztik a gyógyszergyártók tájékoztatói - írja a Népszabadság. A Gyógyszerészeti Intézet szinte hetente indít eljárást a forgalmazók ellen, mert nem tartják be a gyógyszerek reklámozására vonatkozó jogszabályokat.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Versenyhivatal nemrégiben százmillió forint bírságot szabott ki az Egis gyógyszergyárra, mert az orvosok számára készült tájékoztatóban termékének olyan hatást tulajdonított, amely nem volt a törzskönyvbe bejegyezve. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet szinte hetente indít eljárást különböző gyógyszerforgalmazók ellen, mert a cégek nem tartják be a gyógyszerek reklámozására, ismertetésére vonatkozó jogszabályokat - írja a Népszabadság. Az eljárások leggyakoribb oka, hogy az orvosoknak szóló gyógyszerismertetők, reklámok nem csak olyan állításokat tartalmaznak, amelyek a hatóságok által jóváhagyott alkalmazási leírásban szerepelnek. A bírság ezekben az esetekben azonban már jóval szerényebb, mindössze néhány százezer forint.

Minden engedélyezett gyógyszer hatását tartalmazza az úgynevezett gyógyszerkönyv, mely minden orvosnál megtalálható, de az orvosok nem minden esetben ez alapján választják ki a felírandó gyógyszert. A legtöbben a naponta érkező prospektusokból, a gyártók által szponzorált továbbképzéseken, valamint az orvoslátogatóktól szereznek információkat az új terápiákról. Akik nem érik be ezekkel, azok számára ott vannak még a szaklapok, tudományos folyóiratok. A gyakorlatban ebből a sok forrásból nyert információk azonban összemosódnak. A hatósági eljárások alkalmával gyakran az derül ki, hogy az orvosok csak arra emlékeznek, hogy olvastak a szerről valahol egy közleményben.

"Az orvosnak nem az a dolga, hogy a receptírás előtt magánkutatásba kezdjen: helytállóak-e a fölírandó gyógyszerről a gyártó által összeállított és az Országos Gyógyszerészeti Intézet mint hatóság által jóváhagyott ismertetőben közöltek" - mondta Gyenes Géza, a Magyar Orvosi Kamara főtitkára. Szerinte az orvoslátogatók és a gyógyítóknak szóló gyógyszerismertetők kizárólag hiteles információt tartalmazhatnak.