Az MVSZ helyesli a kórházprivatizációt is

Vágólapra másolva!
A Magyarok Világszövetsége vasárnapi nagygyűlésén arra hívott fel, hogy a december 5-ei népszavazáson résztvevők az egészségügy privatizációjáról és a kettős állampolgárságról szóló referendumokon feltett kérdésekre egyaránt igennel szavazzanak. Patrubány Miklós elnök szerint az SZDSZ "magyarellenes", mert nem támogatja a kettős állampolgárságot. A tömegből ezzel az SZDSZ-re vonatkozó fújolást és hazárulózást váltott ki.
Vágólapra másolva!

A kettős állampolgárságról szóló népszavazást népszerűsítő nagygyűlést tartott a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) vasárnap Budapesten, a Batthyány örökmécsesnél. A rendezvényen mintegy ötszázan vettek részt magyar lobogókkal. Többen fekete szalagot kötöttek a zászlókra, amelyek között feltűnt egy fekete trianoni zászló is. Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke szerint a magyar állampolgárság felajánlása a külföldön élő magyarok számára minden párt kötelessége lenne, és az SZDSZ ezzel ellentétes elképzelését "magyarellenesnek" nevezte. Ekkor a tömegből "pfujj!", valamint "hazaáruló!" kiáltások hallatszottak.

Az összegyűltek között a népszavazási részvételre felhívó és az igen szavazat leadását kérő szórólapokat osztottak szét. Patrubány Miklós szerint a kettős állampolgárság "pártok feletti kérdés és összmagyar nemzeti ügy". Azt kérte a december 5-i népszavazás résztvevőitől, hogy az egészségügy privatizációjáról és a kettős állampolgárságról szóló referendumokon feltett kérdésekre egyaránt igennel szavazzanak.

Patrubány Miklós szólt az MVSZ úgynevezett külhoni magyar adóalap létrehozására vonatkozó elképzeléséről is, amelybe a népszavazás sikeressége esetén a határon túlról érkezett, Magyarországon dolgozó magyarok fizetnék be adójukat. Elképzelésük szerint ebből az alapból lehetne finanszírozni az itt dolgozó határon túli magyarok esetleges egészségügyi és szociális juttatásait. Elmondta: ez garanciát jelentene arra az anyaországi magyaroknak, hogy a nekik járó juttatások nem csökkennek. Az MVSZ elnöke felkérte a kormányt arra, hogy pénzzel támogassa a kettős állampolgárságról szóló népszavazásra felhívó kampányt.

Mádl Ferenc köztársasági elnök december 5-ére tűzte ki a kettős állampolgársággal kapcsolatos, valamint az egészségügyi privatizációról szóló ügydöntő referendumot. Az Országgyűlés szeptember 13-án rendelt el egyhangú szavazással ügydöntő népszavazást a kettős állampolgárságról. Az Alkotmánybíróság múlt keddi ülésén utasította el a kettős állampolgárság ügyében népszavazást elrendelő országgyűlési határozat ellen benyújtott kifogásokat, s ezzel helyben hagyta a parlament döntését.

A Magyarok Világszövetsége által kezdeményezett referendumon arra a kérdésre kell válaszolni, hogy kedvezményes honosítással kaphassanak-e magyar állampolgárságot azok, akik magyar nemzetiségüket magyar igazolvánnyal vagy a megalkotandó törvényben meghatározott más módon igazolják.