Vasárnap kezdődik a téli időszámítás

Vágólapra másolva!
Szombatról vasárnapra virradó éjjel veszi kezdetét a téli időszámítás: az óramutatót hajnali három órakor két órára kell visszaállítani. Vasárnaptól korábban világosodik, délután azonban már öt óra körül besötétedik majd. A MÁV menetrendjét az óraátállítás miatt nem kell módosítani.
Vágólapra másolva!

Vasárnap hajnali három órakor kettő órára kell visszaállítani az órákat, ezzel megkezdődik a téli időszámítás. Az óraátállítás miatt korábban világosodik, délután azonban már öt óra körül besötétedik. A téli időszámítás március utolsó hétvégéjéig tart. A nyári-téli időszámításnak gazdasági okai vannak: az éves energiafelhasználás mintegy fél százaléka takarítható meg az évente kétszeri egy-egy óra eltolódásnak köszönhetően.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

A MÁV menetrendjét az óraátállítás miatt nem kell módosítani. Azokat a 2 és 3 óra között induló személyvonatokat, amelyek 3 óráig nem érkeznek meg célállomásukra, már a téli időszámítás szerint indítják - olvasható a MÁV [origo]-hoz eljuttatott közleményében. A belföldi forgalomban az óraigazítás két járatot érint. Ezért a Füzesabonyról Budapestre 2 óra 55 perckor és a Dombrádról Herminatanyára 2 óra 51 perckor induló vonatok megvárják, míg az óra a téli időszámítás szerinti indulási idejüket mutatja. A nemzetközi vonatok közül a Dacia expressz mindkét járatát Magyarországon éri az óraátállítás. Így a Budapestről Bukarestbe és a Bukarestből Budapestre tartó járatok Lökösházán várják be a téli időszámítás szerinti indulási időt. A Beograd nemzetközi gyors Belgrádba tartó szerelvénye Kelebián várakozik.