Vágólapra másolva!
Alkotmányellenesen működik közel egy éve a tápiószelei önkormányzat, a faluban ugyanis tavaly november óta nem hívtak össze képviselőtestületi ülést. A konfliktus oka: a településnek az előírtnál kettővel több önkormányzati képviselője van. Az Országgyűlés így valószínűleg feloszlatja a település önkormányzatát. Ha a parlament a feloszlatás mellett dönt, a köztársasági elnöknek megbízottat kell kineveznie, aki az időközi választásokig irányítja a falu életét.
Vágólapra másolva!

"Szégyenszemre azt kell megérnünk, hogy az Országgyűlés feloszlatja Tápiószele önkormányzatát" - közölte az [origo]-val Majoros Tibor, az 5400 lelket számláló település polgármestere. Tápiószele önkormányzata ugyanis működésképtelen, mivel a falunak kettővel több önkormányzati képviselője van, mint amennyi megengedhető lenne. Emiatt pedig a polgármester tavaly november óta egyetlen képviselőtestületi ülés sem hívott össze.

Az áldatlan állapotot úgy lehetett volna megszüntetni, hogy az önkormányzat feloszlatja magát és időközi választást ír ki, a képviselőtestület azonban erről sem tudott megegyezni. A kormány így az Alkotmánybírósághoz fordult, a testület pedig október 3-ai határozatában kimondta: alkotmányellenes, hogy a tápiószelei önkormányzat nem működik. A kormány így a jövő héten várhatóan előterjesztést nyújt be a parlamentnek az önkormányzat feloszlatásáról.

"Ez lenne a második alkalom, hogy az Országgyűlés feloszlat egy települési önkormányzatot" - tájékoztatta az [origo]-t a Belügyminisztérium önkormányzati hivatalának osztályvezetője. Barabás Zoltán elmondta: a parlament eddig egyedül Tiszaderzs önkormányzatát oszlatta fel 1992-ben. Az eljárás érdekessége: ha a képviselőtestület önmagát oszlatja fel, akkor egészen az időközi választásokig működhet, ha viszont a parlament dönt erről, akkor a köztársasági elnöknek megbízottat kell kineveznie, aki a választásokig irányítja a falu életét. A megbízottnak azonban korlátozott a jogköre, nem alkothat rendeletet, csupán a napi, alapvető fontosságú ügyek intézésében vehet részt.

A tápiószelei önkormányzat működésképtelenségének oka, hogy a képviselőtestületbe 2002-ben két háziorvos is bekerült, a Pest Megyei Bíróság azonban 2003. márciusi ítéletében összeférhetetlennek találta az orvosi praxist a képviselői poszttal. Az érintett orvosok ezt követően két beadvánnyal fordultak a Legfelsőbb Bírósághoz (LB): egyrészt kérték, hogy az LB függessze fel az első fokú bíróság ítéletét, másrészt kezdeményezték, hogy a két tisztség ne legyen összeférhetetlen.

Az orvos-képviselők első beadványát 2003. májusában elutasította az LB, így a két kieső képviselő helyére újakat választottak. Közben viszont, 2003. novemberében a LB a második beadvánnyal kapcsolatban elfogadta az orvosok érvelését, és kimondta, hogy a két tisztség nem összeférhetetlen. Így az a különös helyzet állt elő, hogy a két képviselői helyre négy képviselő került.

"Tavaly november óta huszonhat alkalommal próbáltunk képviselőtestületi ülést összehívni, de mind jogszerűtlen volt, mivel állandóan kettővel több képviselő jelent meg az üléseken" - magyarázta az [origo]-nak a polgármester. Majoros Tibor elmondta: az önkormányzati törvényben előírt 13 fős felállásban egyetlen alkalommal egyetlen napirendi pont erejéig sikerült összeülniük, amikor elfogadták a falu 2004. évi költségvetését, ami többek között a tisztviselők fizetését is biztosította.

A polgármester szerint a működésképtelenség miatt komoly anyagi kára származott a falunak, számos pályázati lehetőségtől estek el, köztük egy hatmilliárd forintos csatorna felújítási beruházástól, amire négy másik településsel együtt pályáztak volna. "Rajtunk röhög a világ"- summázta véleményét Majoros.