A kettős állampolgárságról is szavazunk december 5-én

Vágólapra másolva!
December 5-én két kérdésről is népszavazás lesz, mivel a köztársasági elnök a kettős állampolgárságról szóló kérdést is arra a napra tűzte ki. Korábban eldőlt, hogy a kórházprivatizációval kapcsolatos kérdésről is aznap kell dönteni.
Vágólapra másolva!
Megtartható a népszavazás a kettős állampolgárságról/itthon/20041026megtarthato.htmlAlkotmánybíróság: lehet népszavazás a kórháztörvényről/itthon/20040928alkotmanybirosag.html

Mádl Fernc köztársasági elnök december 5-re tűzte ki az állampolgársági szabályok módosításával kapcsolatban az országos ügydöntő népszavazást. A népszavazásra feltett kérdés a következő: "Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással - kérelmére - magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. törvény 19. §-a szerinti 'Magyar igazolvánnyal' vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?"

A köztársasági elnök az egészségügyi közszolgáltató intézmények tulajdonlásával kapcsolatos országos népszavazást is erre az időpontra tűzte ki korábban. Ez a kérdés arról szól, hogy lehessen-e privatizálni a kórházakat. Az erről szóló törvényt az Alkotmánybíróság már tavaly hatályon kívül helyezte. Az erről szóló kérdés így hangzik majd: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban, ezért az Országgyűlés semmisítse meg az ezzel ellentétes törvényt?"

Mindkét népszavazást azért kellett kiírni, mert ezt kérdésenként több mint 200 000 ember aláírásával kérte. A kettős állampolgárság ügyében a Magyarok Világszövetsége, a kórházprivatizáció ügyében pedig a Munkáspárt kezdett aláírásgyűjtésbe, de mindkét ügyben több más szervezet is csatlakozott az aláírásgyűjtéshez. Orbán Viktor volt miniszterelnök például mindkét kérdésről szóló ívet aláírta.