Vágólapra másolva!
Azokon a településeken lenne leginkább szükség több orvosra, ahol a lakosság szegény, sok a roma és a nyugdíjas - derült ki egy nemrég elvégzett vizsgálatból. Ugyanakkor pont ezeken a településeken lenne szükség több orvosra, mert a cigányoknak és az időseknek az átlagnál gyakrabban van szükségük orvosi ellátásra.
Vágólapra másolva!

A vidéki lakosság hat százaléka él olyan településen, ahol nincs háziorvos. A romák körében ez az arány megközelíti a húsz százalékot - állapítja meg a Delphoi Consulting vizsgálata, amelyet a Népszabadság közöl. Azokon a településeken, ahol nincs háziorvos vagy betöltött praxis, a cigányok aránya jóval magasabb az átlagosnál. Körülbelül százezer roma él ilyen körülmények között, miközben a cigányok egészségi állapota lényegesen rosszabb, mint a nem cigányoké, várható életkoruk tíz évvel elmarad a magyarországi átlagtól.

A romákhoz hasonlóan a nyugdíjas korosztálynak is az átlagosnál nagyobb szüksége van háziorvosi ellátásra. A felmérésből kiderül: a vidéki, több mint kétmillió nyugdíjas közül csaknem 130 ezer lakik helyi egészségügyi szolgáltatást nélkülöző falvakban. A kutatás vezetője, Babusik Ferenc pszichológus szerint erre az a magyarázat, hogy aki ilyen faluban elvállalja a praxist, annak egyúttal azt is vállalnia kell, hogy egyszerre több olyan települést lát el, ahol szinte egyáltalán nem találni jómódú embert.