Rákkeltő lehet a fűszerpaprika

Vágólapra másolva!
Azonnali vizsgálatot rendelt el az agrárminiszter azzal a lapértesüléssel kapcsolatban, miszerint a megengedettnél nyolcvanszor több aflatoxin méreg van a boltokban kapható fűszerpaprikában. A boltokban jelenleg kapható paprikát Dél-Amerikából kellett importálni a tavalyi rossz hazai termés miatt.
Vágólapra másolva!

A boltokban kapható fűszerpaprika azonnali vizsgálatát rendelte el az agrárminiszter, mert állítólag a megengedettnél nyolcvanszor több aflatoxin méreg van a fűszerpaprikában. A Világgazdaság úgy értesült, hogy a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal készített jelentést a paprikáról, ebből derült ki, hogy ilyen nagy mennyiségű méreg van a paprikában. A hivatal munkatársa azt mondta az [origo]-nak, hogy később nyilatkoznak az ügyről.

A minisztérium által elrendelt vizsgálat azonnali, tehát rövid időn belül várható eredmény - mondta az [origo]-nak az agrárminisztérium sajtófelelőse. A boltokban jelenleg kapható fűszerpaprika nagy része Dél-Amerikából származik, mert tavaly nem volt jó termés Magyarországon.

Az aflatoxin gombaméreg kis mennyiségben nem káros, de nagyobb dózisban rákkeltő hatású. Korábban már mutattak ki ilyen mérget a Brazíliából és Spanyolországból importált fűszerben.