Újabb kórházak sztrájkolnak

Vágólapra másolva!
Három héten belül  negyedszer sztrájkolnak az egészségügyi dolgozók kedden. Ezúttal húsz kórházban hirdettek sztrájkot. Budapesten két intézmény, a Heim Pál Gyermekkórház és a Budai Gyermekkórház vesz részt a sztrájkban. A szervezők szerint a kormány törvényt sért, mert nem tárgyal a sztrájkolókkal.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI, Koszticsák Szilárd
Forrás: MTI, Koszticsák Szilárd

Három héten belül negyedszer sztrájkolnak az egészségügyi dolgozók kedden. Az ország közel két tucat betegellátó intézményében közölték, hogy csatlakoznak az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) által meghirdetett akcióhoz, amelynek célja jobb bér- és munkafeltételek megteremtése az ágazatban.

Az EDDSZ által összeállított lista szerint a reggel nyolctól délután négyig tartó munkabeszüntetésben először vesz részt budapesti intézmény: a Heim Pál Gyermekkórház és a Budai Gyermekkórház.

A Szegedi Tudományegyetem hét klinikáján és az orvostudományi kar Klinikai Kémiai Intézetében összesen 157-en sztrájkolnak. A klinikák között vannak, amelyek először csatlakoztak a munkabeszüntetéshez. A szegedi I. számú Szakorvosi Rendelőben 12 orvos és 42 szakdolgozó csatlakozott a munkabeszüntetéshez.

A 745 dolgozót foglalkoztató hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház és Rendelőintézet másodszor csatlakozott az egészségügyiek munkabeszüntetéséhez. Míg a múlt héten pénteken több mint 190-en sztrájkoltak, addig kedden csak 98-an választották a tiltakozásnak ezt a formáját.

A makói kórházban - ahol több mint ötszázan dolgoznak - szintén kevesebben csatlakoztak az országos munkabeszüntetéshez, mint a korábbi két alkalommal.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ezúttal három kórház alkalmazottjai csatlakoztak a munkabeszüntetéshez. A sátoraljaújhelyi Erzsébet kórház 636 dolgozójából a keddi napra beosztott 325 alkalmazottnak mintegy a fele sztrájkol reggel 8 és délután 4 óra között. A délelőtti, illetve a kora délutáni órákban a miskolci Szent Ferenc és a szintén miskolci Semmelweis kórház alkalmazottjai is felfüggesztik a munkát két-két órára.

Békés megye három nagy egészségügyi intézménye, a gyulai, az orosházi és a békéscsabai közül csak az utóbbiban léptek sztrájkba kedden az egészségügyi dolgozók. A békéscsabai Réthy Pál Kórház mintegy ezer munkatársából 382-en csatlakoztak a sztrájkhoz. A kórház dolgozói második alkalommal csatlakoztak az EDDSZ felhívásához, és abban bíznak, hogy a sztrájk egyre inkább országos méretűvé fog dagadni.

Szolnokon a Hetényi Géza megyei kórházban 257 dolgozó vesz részt a sztrájkban. A laboratórium, a szülészet-nőgyógyászat, a szájsebészet-fogszabályozás, a fül-orr-gégészet, a radiológia, a szemészet, az ortopédia teljes ellátást biztosít, de lesznek olyan részlegek - így például a baleseti sebészet - amelyek valóban csak sürgősségi eseteket fogadnak.

Forrás: MTI, Koszticsák Szilárd
Forrás: MTI, Koszticsák Szilárd

Heves megyében a hatvani Albert Schweitzer Kórház 560 dolgozója közül 378-an, az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozói közül pedig egyelőre nem ismert számban csatlakoztak a sztrájkhoz.

A debreceni Kenézy Gyula Kórház mintegy 2400 dolgozója közül csaknem 700-an kezdték meg a sztrájkot kedden reggel.

A veszprémi megyei Cholnoky Ferenc kórházban mintegy kétszázan sztrájkolnak. A legutóbbi, október 18-ai sztrájkban még 435-en vettek részt.

Pest megyében a ceglédi Toldy kórház 350 dolgozója közül 290-en kezdtek kedd reggel 8-tól 10 óráig tartó sztrájkot. Szintén Pest megyében, a váci kórházban 350 dolgozó a sztrájkolókkal való szolidaritás jeleként kék szalagot visel munka közben. Tájékoztatásuk szerint ők azért nem sztrájkolnak, mert a kórházban rekonstrukciós munkák folynak, és emiatt már egyébként is több erőfeszítést és fokozott türelmet igényel az ellátás biztosítása.

A Fejér Megyei Szent György Kórház 2700 dolgozójából 530-an csatlakoztak kedden az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) országos sztrájkfelhívásához - közölte a sztrájkbizottság vezetője.

Tolnában a Balassa János Megyei Kórházban a dolgozók több mint fele, 530-an csatlakoztak a sztrájkfelhíváshoz - mondta Gulyás György, a sztrájkbizottság elnöke.

Dombóváron, a Szent Lukács Kórház dolgozóinak 95 százaléka sztrájkol - közölte Schmidt László, a sebészeti osztály főorvosa.

Ugyancsak beszüntették a munkát a dombóvári kórházhoz tartozó, Tamásiban lévő rendelőintézet dolgozói. Csatlakoztak a munkabeszüntetéshez Baranya megyében a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Centruma és a sellyei rendelőintézet is.

A szakszervezet országos sztrájkbizottságának szeptember 29-én, a munkabeszüntetésről szóló felhívásában közölte: az akció célja, hogy színvonalas körülmények között, megfelelő jövedelem mellett elegendő és képzett szakember lássa el a betegeket, megszüntetve ezzel a hálapénzt is. A tájékoztatás szerint a sztrájkot mindaddig heti rendszerességgel folytatják, amíg nem sikerül megállapodni a kormányzat által kijelölt tárgyalódelegációval.

Az első sztrájkra október 7-én került sor, majd folytatódott október 15-én és október 18-án is. Az EDDSZ adatai szerint a három akcióban összesen tizenöt ezren vettek részt, de több intézmény és civil szervezet is kék szalag kitűzésével jelezte, hogy szolidáris a sztrájkolókkal.

A kabinet Rácz Jenő, egészségügyi minisztert bízta meg az egyeztetések lefolytatásával, mivel a szakszervezet kormányzati szintű tárgyalódelegációt követelt. A tárcavezető elismerte: jogosak a dolgozók követelései, de a munkabeszüntetést nem tartja az érdekérvényesítés megfelelő eszközének.

Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: "Nem tudjuk elfogadni, hogy a kormány nem tartja be a sztrájktörvényt, és nem tárgyal a követeléseinkről." Az országos sztrájkbizottság kilátásba helyezi, hogy november 3-án ismét sztrájkot hirdet azoknak, akik eddig nem tudták megszervezni a munkabeszüntetést - közölte.