Túl kevés biomasszát használunk fel

Vágólapra másolva!
Hiába termelődik annyi biomassza Magyarországon, amennyiből bőven lehetne biztosítani a hazai energiaigényeket, ha a gyakorlatban alig pár százalékos a felhasználás. A hazai biodízelprogram leállt, a biogázhasználat pedig elenyésző, alig néhány településen alkalmazzák áram, illetve hőtermelésre - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Körülbelül 110 millió tonna biomassza (növényi és más szerves melléktermék) képződik évente Magyarországon. Ennek a mennyiségnek akkora energiatartalma van, ami nagyobb, mint az ország éves energiafelhasználása - írja a Népszabadság.

Közvetlen energiaforrásként évi 40 millió tonnányi biomasszát lehetne felhasználni, ami fedezné az energiaigény harmadát. Csakhogy jelenleg alig pár százalékos a felhasználási arány, főként a közlekedési célú (biogáz és biodízel) alkalmazások terén nagy a lemaradásunk. A hazai biodízelprogram leállt, a biogázhasználat elenyésző.

Biogázból kizárólag áramot termelnek egyes településeken. A Szegedi Egyetemen például nemrég indult egy fermentációs üzem, ahol híg sertéstrágyából állítanak elő biogázt. Az üzemanyaggal hőt és áramot termelő gázmotort hajtanak.

A legnagyobb itthoni biogázprojekt Nyírbátoron található, ahol a veszélyes hulladéknak számító hígtrágyából állítanak elő áramot. Budapesten a Dél-pesti Szennyvíztisztító területén működik ilyen üzem, itt a szennyvíziszapból előállított biogázt használják hő- és áramtermelésre - írja a Népszabadság.