Vágólapra másolva!
Puha kötésű könyveket és iskolai szekrényeket javasol az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, hogy a gyerekek kisebb súlyt cipeljenek az iskolatáskában. Az Oktatási Minisztérium hamarosan közleményt ad ki az iskolatáska súlyával kapcsolatban, emellett a jövőben a tankönyvvé nyilvánítási eljárásban odafigyelnek a könyvek súlyára is. Egy felmérés szerint a tanulók közel 30 százalékának van mozgásszervi problémája, és ehhez nagymértékben hozzájárulnak az olykor 4-5 kilós iskolatáskák. 
Vágólapra másolva!

Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa több intézkedést javasol arra, hogyan lehetne csökkenteni az iskolatáskák súlyát és ezzel megelőzni a gyermekkori gerincbetegségek számának növekedését. Lenkovics szerint feltétlenül támogatni kell a szakemberek azon javaslatát, hogy a tankönyvek többkötetesek és puha kötésűek legyenek. Az ombudsman azt is javasolja, hogy az iskolákban legyenek szekrények, ahol a tanulók tárolhatják a ritkábban használt könyveket, eszközöket, szótárakat.

Az elmúlt években együtt nőtt a gyermekkori gerincbetegségek aránya és a tankönyvek, a tanszerek, az iskolatáskák súlya. Az ombudsman szerint az iskolába járó gyerekek jogainak védelme érdekében alkotmányos kötelezettség a terhelés csökkentése, ezért Magyar Bálint oktatási minisztertől kért soron kívüli tájékoztatást arról, hogy miként lehet javítani a helyzeten.

Egy korábbi felmérés szerint a tanulók közel 30 százalékának van mozgásszervi problémája, és ehhez nagymértékben hozzájárulnak az olykor 4-5 kilós iskolatáskák. A szakemberek szerint a gyerekeknek többet kellene mozogniuk és a testnevelésórákba be kellene építeni a gerinc- és tartásjavító mozgást is. Gyógytornászok a szülőknek azt javasolják, hogy a gyerekeket vigyék minél gyakrabban úszni, mert a gerincre ez a sport van a legjobb hatással.