Vizsgálják a szemgyulladást okozó diszkófényeket

Vágólapra másolva!
Az ÁNTSZ vizsgálatot indít egy gyöngyösi szórakozóhelyen, mert egy múlt heti buli után közel száz fiatal fordult szemészeti panaszokkal orvoshoz. A problémákat feltehetően a diszkófények okozták. A vizsgált szórakozóhely üzemeltetője nem érti, miért okozhattak a neoncsövek tömeges szemgyulladást.
Vágólapra másolva!

Az ÁNTSZ gyöngyösi intézetének közegészségügyi felügyelője, Szonda Györgyné hétfőn közölte, hogy a tisztiorvosi szolgálat vizsgálatot indított a Gyöngyösön tapasztalt sorozatos szemészeti panaszok ügyében. Közel száz főiskolás diák fordult szemorvoshoz Gyöngyösön, az egyik szórakozóhelyen múlt szerdáról csütörtökre virradóan tartott éjszakai buli után. A feltételezések szerint a diszkófények okozták a fiatalok panaszait.

A hírek szerint a diszkóban a neonfények helyére vízfertőtlenítő csöveket szereltek. Hovanecz Zsolt, az összejövetel szervezője szerint viszont olyan UV csöveket szereltek fel, amelyek megegyeznek a korábban problémamentesen működő fénycsövekkel. Vagyis nem tudják, mi okozta a tömeges szemgyulladást.

A tünetek enyhének bizonyultak, a főiskolások égő szemre panaszkodtak, de gyulladás csak néhány diáknál alakult ki. Az orvos szemcseppet írt fel számukra. Az ÁNTSZ a diákokat kezelő szakrendelés főorvosától kapott tájékoztatást a sorozatos megbetegedésről. Elek Ilona, a gyöngyösi Bugát Pál Kórház szemészeti osztályának vezetője elmondta: a tünetek megegyeztek az enyhe fokú hóvakság tüneteivel. Szerinte hasonló panaszai vannak annak, aki szikrázó napfényben síel órákon keresztül, szemüveg használata nélkül.