Fekete fogakkal rémisztik el a dohányosokat

Vágólapra másolva!
Az EU több más tagországához hasonlóan nemsokára Magyarországon is megjelenhetnek a dohányzástól elrettentő fotók a cigarettás dobozokon. A rémisztő fotókon látható lesz, hogy néz ki a dohányzástól megbetegedett tüdő, vagy az elszíneződött fogsor. A "dohányzás rákot okoz" és hasonló elrettentő feliratok idén jelentek meg az itthoni dobozokon, egyelőre nem tudni, hogy mennyire voltak hatásosak.
Vágólapra másolva!

Bemutatták az Európai Unióban azokat az elrettentő hatású képeket, melyeket a jövőben a tagországok alkalmazhatnak a cigarettás dobozokon. "A dohányzás az erek elzáródásához vezet és infarktust okoz" felirat mellett például egy szívműtét fotója lesz látható, egy gégerákos férfi fotója mellett pedig "A dohányzás lassú és szenvedéssel teli halálhoz vezet" figyelmeztető felirat szerepel majd. Az Európai Unió egészségügyi biztosa szerint dohányzás miatt évente 650 ezer ember hal meg az EU-ban.

A tagállamok maguk dönthetik el, hogy alkalmazzák-e a fotókat. Az egészségügyi kormányzat szerint néhány éven belül - legkorábban két év múlva - Magyarországon is megjelennek a rémisztő fotók a dobozokon. Nem csak az elrettentés, hanem az információ, a tájékoztatás miatt is szükség van a feliratokra, illetve a képekre - mondta az [origo]-nak Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézet munkatársa. A képeknek hosszú távú hatása is lehet, például a gyerekekre, akik megijednek a károsodott szervek látványától, ezért később nem szoknak rá a dohányzásra.

Magyarországon idén vezették be, hogy a cigarettás dobozokon elrettentő feliratok szerepelnek, de még csak jövő év január 1-től büntethetik azt a gyártót, amelyik nem ragasztja fel a feliratot a dobozokra. Arról egyelőre nem készült felmérés, hogy ezek a feliratok visszaszorították-e a dohányzás mértékét - mondta az Országos Egészségfejlesztési Intézet munkatársa, aki azt is hozzátette: a cigaretta árának emelkedése is csökkenti az eladott dobozok számát: 10 százalékos emelés 3-4 százalékos csökkenést okoz az eladott cigaretták számában.

Az elrettentő fotókat eddig Kanadában és Ausztráliában alkalmazták, bevezetésük óta Kanadában 2-5 százalékkal csökkent az elszívott cigaretták száma.