Útlezárások és élő múzeum október 23-án

Vágólapra másolva!
Október 22-én és 23-án, az 1956-os forradalom évfordulóján a megemlékezések mellett szórakoztató programok is várják az érdeklődőket Budapesten. A hagyományos fáklyás menet és ünnepségek mellett korhű járművekből álló konvoj, gyermekrajz-verseny, fotókiállítás, filmvetítés és történelmi idegenvezetés is lesz. Forgalomkorlátozásokra, torlódásokra és dugókra kell számítani az egész városban, az üzletek pedig zárva lesznek.
Vágólapra másolva!

Az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint a köztársaság kikiáltásának évfordulóján a hagyományos ünnepi rendezvények mellett szórakoztató programok is várják az érdeklődőket. A szervezők szerint kétféleképpen lehet emlékezni 56-ra: "megrendülten emlékezve és tartalmasan kikapcsolódva", ezért többféle programot is kínálnak. Pénteken délután fél négykor a Műegyetemen tartott megemlékezéssel, majd a hagyományos fáklyás menettel veszi kezdetét az állami rendezvénysorozat. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 48., valamint a köztársaság kikiáltásának 15. évfordulójának előestéjén 19 órakor meggyújtják a forradalom lángját a Kossuth téren.

A fáklyás menet a Műegyetem K épülete előtti parkolóból indul, majd a Szent Gellért tér, a Döbrentei tér, az Ybl Miklós tér és a Clark Ádám tér érintésével eljut a Bem József térig, ahol a fiatalok megemlékezésével folytatódik. Ezután a Margit hídon át Kossuth térre vonulnak. A rendezvények miatt tilos megállni a Műegyetem rakparton, a Bem József téren, 18 órától a Kossuth Lajos téren és környékén, este 10 órától pedig a Felvonulási téren a Városligeti fasor és a Benczúr utca között.

Szombaton reggel kilenckor katonai tiszteletadás mellett felvonják az állami lobogót, majd virágokat helyeznek el a forradalom mártír miniszterelnöke, Nagy Imre szobránál. Tizenkét órától a köztársasági elnök átadja a Nagy Imre Érdemrendeket, az eseményen részt vesz Gyurcsány Ferenc kormányfő is. A hivatalos programok az esti díszelőadással zárulnak, melyet az Operaházban rendeznek. Az ünnepséget a közszolgálati tévé és rádió, valamint a Duna TV élőben közvetíti.

Élő múzeum és interaktív nap

A szokásoknak megfelelően egész nap családi programok is várják az érdeklődőket. Korhű járművekből álló konvoj indul fél kilenckor a Szoborparkból, melyeken színészek és bábosok történelmi tablókat és hétköznapi jeleneteket elevenítenek meg. Az élő múzeum körülbelül 13 órakor érkezik meg végállomására, a Felvonulási térre, ahol vasárnap estig kiállításokat és különböző előadásokat láthatnak. A Millenáris parkban interaktív napot rendeznek: lesz többek között gyermekrajz-verseny, fotókiállítás, filmvetítés, fellép a Duna művészegyüttes és a Ládafia Bábszínház. A Lövőház utcában korabeli járművekből nyílik alkalmi tárlat, óránként történelmi idegenvezetést is tartanak.

A hivatalos programok mellett a pártok külön-külön is tartanak megemlékezéseket. Mindegyik párt több programot szervez a város különböző pontjain. Az MSZP többek között a Vértanúk terén, Nagy Imre szobránál, a Fidesz a Corvin közben, az SZDSZ Nagy Imre egykori házánál, az MDF a 301-es parcellánál is ünnepel.

Forgalomkorlátozások és útlezárások az ünnepen

Október 22-én és 23-án a rendezvények miatt több forgalmi változás lesz. 22-én délután a fáklyás felvonulás miatt a 2-es villamos a Kossuth téri ünnepség idején rövidebb útvonalon Közvágóhídtól csak a Kossuth térig jár, a 70-es, 78-as trolibuszok csak a Kozma utcáig közlekednek, a 19-es, a 47-es és a 49-es villamosok várhatóan 16.30 - 17.30 között csak Budán járnak. A 19-es és 49-es villamosok a Szent Gellért tértől Etele térig, a 47-es villamos a Szent Gellért tértől a Városház térig jár.

A 41-es villamos 17.30 -tól 18.00 óráig a Battyhány tér helyett módosított útvonalon a Deák tér-Kamaraerdő között közlekedik, a gyors 4-es autóbusz pedig rövidebb útvonalon, a Gyöngyösi úttól csak a Roosevelt térig jár. A 16-os busz terelt útvonalon közlekedik ebben az időpontban, 105-ös autóbusz pedig az Apor Vilmos tértől csak a Déli pályaudvarig jár. A fáklyás felvonulás ideje alatt az autóforgalmat is korlátozzák.

A forgalmi változások időpontjai csak tájékoztató jellegűek, mindig az adott esemény tényleges időtartalmától függenek. Október 23-án délelőtt a Kossuth téri ünnepség miatt a 2-es villamos, valamint a 70-es és a 78-as trolibuszok rövidebb útvonalon közlekednek. Szintén délelőtt járműfelvonulást tartanak Budafok, Szoborparktól a Felvonulási térig, ezért a 4-es autóbuszok módosított útvonalon a Gyöngyösi úttól csak a Mexikói útig járnak. A menet elhaladásakor a felvonulás útvonalát érintő utakon várakozásra számíthatnak az arra haladók. Az október 22-i és 23-i forgalmi változásokról részletes információk az érintett megállóhelyeken találhatók. A szervezők felhívják a figyelmet, hogy mindkét napon torlódások és dugók lesznek a városban. Október 23-án az üzletek zárva tartanak.