Tízezer háztartás lehet fűtés nélkül

Vágólapra másolva!
A hazai gázszolgáltatók idén legalább tízezer háztartásban zárták el a gázcsapokat, azzal az indokkal, hogy a fogyasztók nem fizették ki időben a gázszámlát. A lakóknak a határidő lejárta után két hónapjuk van a törlesztésre, az viszont a szolgáltatótól függ, hogy mekkora összegű tartozásnál szankcionálnak. A távhőszolgáltatók viszont állítják: egy háztartás sincs fűtés nélkül, a távhő ugyanis lakásonként nem, csak épületenként zárható le; néhány lakó tartozása miatt viszont nem szankcionálható az egész lakóközösség.
Vágólapra másolva!

Több ezer magyar háztartás van jelenleg fűtés nélkül, annak ellenére, hogy októberben megkezdődött a fűtésszozon. A legyakoribb ok, amiért a lakásokban hidegek a fűtőtestek, hogy a fogyasztók nem fizetik ki időben a gázszámlát. A gáztörvény értelmében pedig a szolgáltatók elzárhatják a gázcsapokat, ha fogyasztó a befizetési határidő után 60 napig sem hajlandó rendezni a tartozását. Hasonló indokkal zárta el a Kőgáz a fűtést nenmrég egy 180 lakásból álló épületben Veszprémben, a háztartások háromnegyede ugyanis nem fizetett és 16 millió forintos adósságot halmozott fel. Az épületben így több száz ember van jelenleg is fűtés és melegvíz nélkül.

Az viszont már szolgáltatóként változik, hogy mekkora összegű tartozásnál kapcsolják ki a fűtést: a Fővárosi Gázműveknél például jelenleg akár ezer forintos tartozás is szankciót vonhat maga után. Amennyiben valaki rendezi tartozását, a szolgáltató 48 órán belül köteles visszakapcsolni a fűtést.

"A Fővárosi Gázművek Rt. jelenleg 2000-2200 háztartásban kapcsolta ki a fűtést tartozás miatt" - közölte az [origo]-val a cég igazgatója. Csallóközi Zoltán elmondta: a fővárosban idén ősszel csak önálló lakásokban zárták el a gázcsapot, társasházakban nem. Csallóközi szerint Budapesten a nem fizető fogyasztók száma éves szinten eléri a 20 ezret, a gázművek azonban az esetek 70 százalékában nem tudja kikapcsolni a gázszolgáltatást, mivel a sumákolók nem engedik be a lakásba a gázművek munkatársait. A tartozások főként a tavasszal halmozódnak fel, a fűtési szezon megkezdésére azonban a fővárosiak igyekeznek rendezni tartozásaikat. Ennek ellenére a számlabefizetések elmulasztása miatt a Fővárosi Gázműveknek évente közel 2 milliárd forintos hiánya halmozódik fel.

"A Veszprémben felmerült probléma nem egyedi eset, többször is előfordult, hogy a Kőgáz a fűtés kikapcsolására kényszerült" - közölte az [origo]-val a Közép-dunántúli Gázszolgáltató Rt. A fűtés nélküli háztartások számáról azonban a Kőgáz konkrét adatokat nem közölt.

A Dél-dunántúli Gázszolgáltató Rt (DDgáz) idén mintegy ezer háztartásban kapcsolta ki tartozást miatt a gázszolgáltatást - derül ki a cég lapunkhoz eljuttatott közleményéből. Az ügyfelek összes tartozása pedig megközelíti a 100 millió forintot.

"A fogyasztók kevesebb, mint 1 százalékánál függesztette fel idén a gázszolgáltatást az Égáz Rt. és a Dégáz Rt." - tájékoztatta az [origo]-t Dorogi Zsuzsanna, az Észak-dunántúli Gázszolgáltató Rt. és a Délalföldi Gázszolgáltató Rt. marketing osztályvezetője. A két cégnek összesen 735 ezer ügyfele van, így a kikapcsolt ügyfelek száma 7 ezer alatt van, amiben azonban a nem lakossági fogyasztók is beletartoznak.

A Tiszántúli Gázszolgáltató Rt (Tigáz) elzárkózott mindenféle tájékoztatástól, lapunkkal mindössze annyit közöltek, hogy az adatok nem publikusak.

Ritkábban fordul elő a fűtés kikapcsolása a távfűtéses lakásoknál. A távhőről szóló törvény ugyan lehetővé teszi a szolgáltatás felfüggesztését a számlafizetés elmulasztása esetén, a gyakorlatban ezt azonban nehéz megvalósítani. A távhő szolgáltatás ugyanis épület szintjén valósul meg, így azt csak a lakóközösség egészében lehet felfüggeszteni, lakásonként nem.

A helyzetet bonyolítja, hogy a jogszabály szerint a lakóközösség egésze nem tehető felelőssé néhány fogyasztó tartozása miatt. Ha egy több száz lakásból álló lakóközösségekben mindössze egy fogyasztó fizet rendszeresen, az egész épületben akkor sem zárható el a távhő. Kérdés azonban, hogy valósul meg mindez a gyakorlatban. A távhőszolgáltatók azonban állítják: a jogszabályi csapda miatt szinte soha nem zárják el a fűtést.

"Jelenleg Budapesten egyetlen háztartásban sincs kikapcsolva a távfűtés" - közölte az [origo]-val a Fővárosi Távhőszolgáltató (Főtáv) Rt. szóvivője. Lázár Róbert elmondta: a Főtáv a tartózásokat jogi úton próbálják behajtani. "Lehetetlen megoldani, hogy csak a nem fizető háztartásban zárjuk le a fűtést, emiatt a városban még nem fordult elő, hogy elzártuk volna a távfűtést" - erősítette meg Kovaliczky János, Pécsi Távfűtő Kft. kereskedelmi igazgató-helyettese.