Bukfencből nem buktathatnának

Vágólapra másolva!
Az oktatási tárca a következő tanévtől osztályzatmentessé tervezi tenni az iskolai testnevelésórákat, hogy a diákok számára a sport az öröm forrásává váljék. A Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete bírálja az elképzelést, mivel nehezebb lesz követelni az iskolásoktól.
Vágólapra másolva!

"Övön aluli ütés" - minősítette a testnevelés osztályzásának megszüntetésének tervét a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének elnöke, Istvánfi Csaba, aki hozzátette: az egyesületük meglepetéssel és megdöbbenéssel értesült az oktatási tárca elképzeléséről, a véleményüket pedig ki sem kérték.

Az oktatási miniszter szerdán jelentette be, hogy a következő tanévben várhatóan megszűnik a testnevelés jegyekkel történő osztályzása a közoktatásban, csak a tantárgyat emelt szinten tanulóknál, valamint az e tárgyból érettségizőknél maradna meg a jelenlegi osztályzási rendszer. Az intézkedéstől Magyar Bálint azt várja, hogy a testnevelés, a sportolás öröm legyen a diákok számára, és bővüljön a lehetőségek köre, a testnevelés ne csupán a zsámolyról, a svédszekrényről szóljon. A szaktárca vezetője kifejtette: szakmai körökben folyamatosan felmerül a kérdés, hogy a készségtárgyakat érdemes-e osztályozni. "Ha valaki nem jó sportoló alkat, nem jó a zenei hallása, a rajzkészsége, miért kell jegyet adni?" - tette fel a kérdést Magyar Bálint, aki hozzátette: az alternatív iskolákban általában most sem osztályozzák a testnevelést.

"Az iskolai testnevelés pozícióit a közoktatási törvény tavalyi módosítása is gyengítette, amikor az általános iskola első négy évfolyamának előírt heti öt tornaórát 'legalább háromra' csökkentette" - emlékeztetett Istvánfi Csaba. "Ha pedig nem lesz osztályzás, akkor nehezebb lesz követelni a diákoktól" - véli a testnevelőtanárok egyesületének elnöke.

Az oktatási miniszter azonban felhívja a figyelmet, hogy a törvény rögzíti, osztályzást fegyelmezésre használni nem lehet, mégis sok esetben ez történik. Az osztályzást újfajta, elsősorban a gyermekek fizikai állapotára utaló értékelés válthatja fel az elképzelések szerint.