Változatlan az ország korrupciós indexe

Vágólapra másolva!
Magyarország változatlanul közepesen korrupt országnak számít a Transparency International felmérése szerint. Az ország korrupciós indexe nem változott tavalyhoz képest, azonban a ranglistán két hellyel hátrébb csúszott. Idén ugyanis Magyarország a 146 vizsgált ország közül a 42. helyen végzett, míg tavaly a 40. volt. A fővárosi önkormányzat működik a legátláthatóbban a vizsgált közép-európai hivatalok közül, valamint a legkevésbé korrupt - állapította meg a szervezet.
Vágólapra másolva!

Az ország korrupciós indexe nem változott tavalyhoz képest, azonban a ranglistán két hellyel hátrébb csúszott. Idén ugyanis Magyarország a 146 vizsgált ország közül a 42. helyen végzett, míg tavaly a 40. volt. A rosszabb helyezés nem a nemzetközi közélet megtisztulásának köszönhető, hanem annak, hogy a néhány újonnan rangsorolt ország megelőzött bennünket. A legkevésbé korrupt ország idén is Finnország volt 9,7 ponttal (Magyarország mutatója 4,8) míg a legkorruptabbnak Banglades és Haiti (1,5 pont) számít a Transparency International szerint.

A volt szocialista országok közül Magyarországot csak Szlovénia és Észtország előzi meg a ranglistát, a többi térségbeli ország korruptabb a Transparency International felmérése szerint.

A fővárosi önkormányzat jobban szerepelt: Budapest a legkevésbé korrupt és itt működik a legátláthatóbban a hivatal a térségben. Itt a szervezet a négy visegrádi ország fővárosának önkormányzatát vizsgálta.

A korrupció leküzdésén fáradozó nemzetközi civilszervezet más szervezetek bevonásával üzletemberek, egy adott országot jól ismerő szakértők és helybeliek megítélése alapján állítja össze indexét. A korrupciós mutatót az "érzetre" támaszkodik - mondta Berki Zolna, a szervezet magyarországi vezetője, hozzátéve, hogy a csak a közélet és a közszféra korrupcióját vizsgálják.

A nagyméretű korrupció gátolja a fenntartható fejlődést és elrabolja sok ország lehetőségeit és javait - állapítja meg a jelentés. Különösen a természeti kincsekben gazdag, ám egyébként fejletlen országokra igaz ez. Az olajból és egyéb ásványkincsből származó bevételek eltűnnek a nyugati beruházók és kitermelők, a helyi hivatalnokok és közvetítők zsebeiben. Különösen az olajipar hordozza magában, illetve terjeszti a korrupciót. A Transparency International ezért sürgeti a nyugati kormányokat, hogy kötelezzék az olajtársaságokat arra, hogy hozzák nyilvánosságra azt, hogy milyen díjakat, honoráriumokat és egyéb juttatásokat fizettek a helyi kormányoknak és olajcégeknek.