Tiszalökön és Szombathelyen épülhet magánpénzből börtön

Vágólapra másolva!
Tiszalök és Szombathely ad majd helyet annak a két új börtönnek, amelynek kialakításában és üzemeltetésében jelentős szerepet kap a magántőke - írja a Népszabadság. A költségvetés összesen 25 milliárd forint építési költségtől mentesül így.
Vágólapra másolva!

Kelet-Magyarországon Tiszalökön, a Nyugat-Dunántúlon pedig Szombathelyen építik fel azt a két új börtönt, amelynek 25 milliárd forintra becsült költségeit magántőke bevonásával teremtik elő - írja a Népszabadság.

A kormány májusban döntött két új börtön megépítéséről, hogy enyhítsék a 32 hazai intézmény túlzsúfoltságát, és csökkentsék a jelenlegi 130-150 százalékos a kihasználtságot. A beruházásokat az úgynevezett Public Private Partnership konstrukció alapján finanszírozzák. Ezzel mentesül az állam az építkezés anyagi terheitől, ami Szombathelyen 10 milliárd, Tiszalökön 15 milliárd forint - írja a lap.

Hankó Faragó Miklós az igazságügyi minisztérium politikai államtitkára a lapnak elmondta, az épületek magántulajdonban maradnak, de nem magánbörtönökről van szó, mivel az állami büntetés-végrehajtás működteti majd ezeket. Az állam 15 éven át bérli majd az épületeket 1,9 milliárd forintért. Az új börtönökben 700-700 elítélt elhelyezésére nyílik lehetőség, akikre 350-350 fős személyzet vigyáz. A 15 év lejárta után az állam megszerezheti mindkét börtön tulajdonjogát. Az élelmezésről, a mosatásról vagy a fogva tartottak foglalkoztatásáról is magáncégek gondoskodnak majd.

A két új létesítmény megépítéséhez 30 település ajánlott fel ingatlanokat. A helyszín kiválasztása fő szempontja az volt, ne legyen a közelben BV-intézet, jól megközelíthető helyen legyen. Tiszalök ingyen adott telket, Szombathely pedig egy megszűnő honvédségi kiképzőközpontot ajánlott fel, amelynek épületei könnyen átalakíthatók börtönné. A lakosság egyik településen sem ellenezte a beruházást.

A börtönépítés közbeszerzési pályázatát a Főber Rt. nyerte el, amelynek vezetőivel már alá is írták a szerződést. A kivitelezés várhatóan jövő nyáron indul meg. A szombathelyi várhatóan 2006 végén, a tiszalökipedig 2007 júliusában kezdheti meg működését - derül ki a Népszabadság írásából.