Rendellenesség a paksi atomerőműben

Vágólapra másolva!
Rendellenesség történt október 15-én éjjel a paksi atomerőmű főjavítás alatt álló 3. blokkján. A paksi atomerőmű Rt. szakemberei és az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatóságának szakemberei nem ugyanúgy ítélik meg az eseményt. A paksi szakemberek szerint a történtek az INES-skálán kívül esnek, az OAH azonban a nemzetközi nukleáris skála szerinti egyes fokozatú eseménynek minősítette a történteket.
Vágólapra másolva!
Fotó: MTI
Fotó: MTI

A Nemzetközi Nukleáris Esemény Skála szerinti egyes fokozattal jelölt rendellenesség történt október 15-én éjjel a paksi atomerőmű főjavítás alatt álló 3. blokkján - tájékoztatott kedd délelőtt az erőmű szóvivője. A főjavítás alatt a három biztonsági rendszerből az egyiken a karbantartás után a biztonsági rendszer üzemképességét igazoló próbát végeztek, amikor a rendszerhez tartozó lehűtő szivattyú az automatikus indulást követően kikapcsolódott - közölte Mittler István.

A hiba okának kiderítése érdekében az atomerőmű szakemberei október 16-án éjjel a szivattyú újraindításához egy másik biztonsági rendszeri lehűtő szivattyú kapcsolókészülékét használták fel, emiatt néhány percig ez a szivattyú üzemképtelen lett - fűzi hozzá a közlemény. A reaktorblokk leállított állapota, valamint az üzemképtelenség rövid időtartama miatt a beavatkozás a nukleáris biztonságot nem veszélyeztette. Az esemény a 3. blokk karbantartását és visszaindításának időpontját nem befolyásolja - állt a paksi atomerőmű közleményében.

Később kiderült, hogy a paksi atomerőmű szakemberei szerint a karbantartás alatt álló 3. blokkon október 16-án nem történt bejelentési kötelezettség alá eső rendellenesség. "A paksi atomerőmű Rt. szakemberei és az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatóságának szakemberei nem ugyanúgy ítélik meg az eseményt" - mutatott rá Mittler István, a PA Rt. szóvivője. A paksi szakemberek véleménye szerint a történtek az INES-skálán kívül esnek, az OAH azonban a nemzetközi nukleáris skála szerinti egyes fokozatú eseménynek minősítette a történteket.

Hamvas István, az erőmű műszaki vezérigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón közölte, hogy működő blokk esetén is 24 óra áll rendelkezésükre a műszaki szabályzat szerint a szivattyú meghibásodásának elhárítására, most azonban a reaktor leállított állapotban volt. A karbantartást végző szakemberek mindössze néhány percre kapcsolták le az egyébként is üzemen kívül lévő tartalékszivattyút, hogy kiderítsék a másik szivattyú meghibásodásának okát, mindeközben a biztonsági rendszer harmadik szivattyúja végig üzemelt - fűzte hozzá.

A paksi atomerőmű szakembereinek érvelése azon alapul, hogy az OAH szakemberei is elismerték, a nukleáris biztonság nem volt veszélyben, továbbá nem egy működő, hanem egy leállított reaktoron végezték a cserét, s mindössze néhány percet vett igénybe a művelet.