Nem vették nyilvántartásba az MSZP soproni jelöltjét

Vágólapra másolva!
Nem vették nyilvántartásba az MSZP soproni jelöltjét a november 14-ei időközi országgyűlési képviselőválasztásra. A helyi választási bizottság szerint Kránitz László 2002-ben listáról került be a parlamentbe, így már rendelkezik országgyűlési mandátummal. Az Országos Választási Iroda szerint nem kizáró ok, ha valaki már képviselő.
Vágólapra másolva!

A soproni Fidesz, a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a MIÉP delegáltjainak kezdeményezésére a helyi választási bizottság visszautasította az MSZP országgyűlési képviselőjelöltjének nyilvántartásba vételét a november 14-i időközi országgyűlési képviselőválasztásra - közölte az MTI.

Az MSZP képviselőjelöltje, Kránitz László elmondta: a helyi választási bizottság 3:2 arányban hozta meg döntését. A határozat indoklása szerint ő már rendelkezik országgyűlési mandátummal, mivel 2002-ben listán került be a parlamentbe, így az egyéni időközi választásokra nem vehető jelöltként nyilvántartásba.

Kránitz László közölte: még augusztus végén beadványban fordult az Országos Választási Iroda (OVI) vezetőjéhez ebben az ügyben. Rytkó Emília, az OVI vezetője válaszában közölte: "a hatályos választójogi szabályok nem tartalmaznak olyan tilalmat, amely szerint a területi listán már mandátumot szerzett országgyűlési képviselő nem indulhat egyéni jelöltként országgyűlési időközi választáson"

Széplaki Tamás, az MSZP helyi elnökségének tagja elmondta: sajnálatosnak tartja, hogy a Fidesz "a szélső jobboldalhoz fordul, mert nem tud megbirkózni a baloldal soproni jelöltjének megerősödésével". A politikus bejelentette: Az MSZP Sopron és környéke szervezete kedden kifogást nyújtott be a döntés ellen a területi választási bizottsághoz. A bizottságnak három napon belül kell döntést hoznia - közölte Széplaki.