Juhász Ferenc az iraki szerepvállalásról

Vágólapra másolva!
A magyar kormány csak az amerikai elnökválasztást követően nyújtja be az iraki magyar részvétel meghosszabbításáról szóló javaslatát a parlamentnek - mondta a honvédelmi miniszter hétfőn este egy televíziós hírműsorban. Juhász Ferenc közölte azt is: a hét végén a kormányfővel a NATO főtitkárához utaznak, és tisztázni kívánják, hogy az adott költségvetési feltételek mellett jövőre milyen kiadásokat tud az ország vállalni.
Vágólapra másolva!

A miniszter a Magyar Televízió Este című műsorában arra a kérdésre, mikor jönnek haza a magyar katonák Irakból, azt válaszolta: "addig maradnak, amíg a parlament erre felhatalmazást ad. Ez év december 31-éig bizonyosan, és hogyha november második-harmadik hete környékén nem hosszabbítja meg, akkor december 31-ével elkezdjük a csapatok kivonását".

Juhász Ferenc közölte, egyelőre korainak tartaná az erről szóló javaslat benyújtását. Mint mondta, nem tartaná helyesnek, ha az amerikai elnökválasztást megelőzően kerülne sor a kezdeményezésre.
"Megvárjuk az elnökválasztást, és azt követően (...) a kormány el fogja dönteni, mit tart célszerűnek" - mondta.

Juhász Ferenc arról is szólt, hogy jövőre a tervezettnél kevesebbet tudnak honvédelmi célokra költeni. Arra a kérdésre, mit szól a NATO ahhoz, hogy a tárca költségvetése csökken, a miniszter közölte, Medgyessy Péter volt kormányfő a NATO főtitkáránál tett búcsúlátogatásán már jelezte: a korábban tervezett költségvetési kiadásokat nem tudják biztosítani, "mert akkor kevesebb jut nyugdíjra, (...) jóléti kiadásokra".

Elmondta, a NATO főtitkár akkor azt válaszolta, hogy "ha az ütemben elcsúszás történik, semmiféle probléma nincsen". Ugyanakkor azt kérte tőlünk, hogy a nemzetközi szerepvállalásból Magyarország ne vonuljon ki - tette hozzá. Közölte, e hét végén Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel Brüsszelbe látogat a NATO főtitkárához "annak tisztázására, hogy ilyen költségvetési feltételek között nem tervezünk változtatni a nemzetközi együttműködésben, de tervezünk változtatni bizonyos saját itthoni fejlesztési projektek végrehajtásában".

Elmondta, jelenleg Magyarország a NATO tagállamok között a hatodik helyen áll a külföldi szerepvállalásban. "Ez épp annyi, amennyivel az ország tekintélyét öregbíteni tudjuk, és a külpolitikai céljainkat segíteni tudjuk" - fogalmazott.