Handabandázás és álságosság a parlamentben

Vágólapra másolva!
Nagy a jólét címmel kezdeményezett politikai vitát a Fidesz. Ennek apropója, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltként szeptember elején azt mondta: "ma erős a gazdaság, stabil és nagy a jólét". Később elismerte, hogy hibázott, de az ellenzék azóta is számos alkalommal bírálta ezért a megjegyzésért. A vitanap expozéjában Gyurcsány úgy fogalmazott: jobb az élet ma, mint 2001-ben.
Vágólapra másolva!

"Jobb ma az élet, mint volt 2001-ben, sajnos nem eléggé jó. Annyit tettünk, amennyit meg tudtunk tenni" - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök expozéjában kedden a parlamentben, a Fidesz által kezdeményezett vitanapon.

A Fidesz Nagy a jólét címmel kezdeményezett politikai vitát Gyurcsány egyik, még kormányfőjelöltként, szeptember elején tett, az ellenzék által azóta sokat bírált és idézett kijelentése miatt, miszerint "ma erős a gazdaság, stabil és nagy a jólét". Később Gyurcsány elismerte, hogy pontatlanul és hibásan fogalmazott. Mint mondta, az országban együtt van "a sanyarú nélkülözés a gyarapodó középosztálybeli léttel".

A vitanapon Gyurcsány felsorolta a Medgyessy-kormány szociális és jövedelempolitikai intézkedéseit és a jövő évre tervezett személyi jövedelemadó-változásokat. Egy kétgyermekes, kétkeresős család példájára hivatkozva arról beszélt, hogy "egy átlagos keresetű munkásember" a kormányváltással jól járt. Közölte: a kétgyermekes család a kormányváltásig keresett 133 ezer forint helyett ma 196 ezer forintot visz haza, az áremelkedés elmúlt kétévi 12 százalékos mértékét is figyelembe véve keresetük vásárlóértéke 34 százalékkal növekedett.

Gyurcsány közölte: a Fidesz-kormány által befagyasztott családi pótlék havi 3400 forinttal, a szociálpolitikai kedvezmény 800 ezer forinttal növekedett. A kormányfő szólt a Sulinet-programról, az anyasági támogatás emeléséről, a nagymama-gyesről és a háromgyermekes családoknak ingyenesen járó tankönyvről. "Soha az elmúlt évtizedekben ilyen kormány, amely ennyit tett a munkásemberekért, ennyit tett az egészségügyben dolgozókért, ennyit tett a pedagógusokért, nem volt, mert ez cselekszik, önök meg beszélnek" - jelentette ki a fideszes képviselők felé fordulva.

A miniszterelnök, a Fideszt bírálva, statisztikai adatokra hivatkozva azt mondta, hogy az Orbán-kormány utolsó teljes évében, 2001-ben a nyugdíjak 18 százalékkal, a munkabérek 10,6 százalékkal értek kevesebbet, mint 1989-ben. Ma a nyugdíjak végre többet érnek, mint a rendszerváltás előtti utolsó évben, a reálbérek 15 százalékkal, a fogyasztás egynegyedével haladják meg a ´89-es szintet - tette hozzá.

A miniszterelnök beszéde elején megjegyezte: a vitanapot kezdeményező Fidesz-frakciónak csak 13 tagja van jelen, ami azt jelenti, fontosabb számukra a "politikai viharkeltés", mint "az értelmes vita".