Negyven évet fiatalodott az MSZP vezetése

Vágólapra másolva!
Nyolc új név került be az MSZP vezetésébe. Ha összeadjuk a régi vezetőség életkorát és az újét, kiderül: negyven évet fiatalodott a pártvezetés. Míg korábban hat 50 év feletti szocialista vezető volt, most csak három. Most először került be roma politikus a pártvezetésbe, viszont a nők száma eggyel kevesebb lett.
Vágólapra másolva!

A 40 éves Hiller István váltotta szombaton a 65 éves Kovács Lászlót az MSZP elnöki posztján. Ezzel a párt életében az eddigi legnagyobb generációváltás következett be. Egyedül az elnökhelyettesi poszton nem történt fiatalodás, miután a 48 éves Szili Katalint az 54 éves Szekeres Imre váltotta fel. Szekeres korábban az MSZP alelnöke volt, Hiller István mellett. Ő indult a legtöbb pozícióért a tisztújító kongresszuson: elnöki, elnökhelyettesi, alelnöki posztra és elnökségi tagságra is jelentkezett.

A két új: alelnök is jóval fiatalabb, mint az elődök: Juhász Ferenc 44, Újhelyi István pedig 29 éves. Az ő személyében most először tölti be az alelnöki posztot 30 évnél fiatalabb politikus.

A választmányi elnök eddig az 50 éves Jánosi György volt, szombaton a 40 éves Simon Gábor váltotta őt. Simon a Baloldali Ifjúsági Társulás egyik alapítója, országos titkára, alelnöke, majd 1995 és 1997 között elnöke volt. 1994-től MSZP-tag. 1996-tól az Országos Választmány tagja, 2001-től a választmány elnökhelyettese. 2000-től a Baloldali Tömörülés Platform alelnöke. 1998 és 2000 között az MSZP honlapjának a főszerkesztője volt. A párt XVIII. kerületi szervezetének elnöke.

Bár az előző, 2003-as tisztújításon is jelentős fiatalodás következett be az elnökségi tagok szintjén, most még tovább fiatalodtak. A 11 fős elnökségből csupán négy régi tag maradt, közülük is Lendvai Ildikó (58) frakcióvezetőként vesz részt az elnökségi üléseken. Maradt Kiss Péter kancelláriaminiszter (45), Lamperth Mónika belügyminiszter (47) és Mesterházy Attila (30) államtitkár is.

Hét új elnökségi tag

Kállai Katalin személyében most először került be roma politikus az MSZP elnökségébe. Kállai 41 éves, először személyügyi szervező szakon szerzett diplomát Pécsett, majd ugyanitt humánszervező, politikai szakértői diplomavizsgát is tett. Jelenleg PhD doktori tanulmányokat folytat, politológiai témakörben. 1998-tól a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnökének kisebbségi referense, elnöki tanácsadó volt. 2001-től a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal főtanácsosa. 2004. február 1-től az NKÖM roma ügyekért felelős miniszteri biztosa. Több évig volt az MSZP Jász-Nagykun-Szolnok megyei, illetve a városi szervezete mellett működő kisebbségi tagozat vezetője.

A 46 éves Mandur László korábban a III. kerületi képviselő-testület tagja volt, majd 2000-től az MSZP budapesti elnöke, nemrég váltotta őt Molnár Gyula ezen a poszton. Mandur jelenleg is házalelnöki posztot tölt be az Országgyűlésben.

Németh Ferencné 47 éves. 1990 óta az MSZP alkalmazottja, 1994-től 2002-ig az egyik parlamenti képviselő szakértője volt. 1992-től - kis megszakításokkal - a Tatabánya Városi Szervezet elnökségi tagja volt. 1998-tól 2004-ig a szocialista párt megyei alelnöke. 2002-től parlamenti képviselő, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság tagja, 2003 június 23-tól az esélyegyenlőségi albizottság elnöke, valamint tagja a foglalkoztatáspolitikai bizottságnak is.

Steiner Pál (51) 1994-től az V. kerületi önkormányzatban frakcióvezető, a jogi és igazgatási bizottság elnöke. 1992-től a fővárosi pártszervezeteket képviselte az Országos Egyeztető Bizottságban. 1998-tól az MSZP Országos Etikai és Egyeztető Bizottságának elnöke.

Vadai Ágnesnek (30) Medgyessy Péter volt miniszterelnök a honvédelmi tárca politikai államtitkári posztját szánta, ám Gyurcsány Ferenctől nem kapott felkérést. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem és óraadóként a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem oktatója. 1999 óta MSZP-tag. 2000-ben megválasztották a Központi Pénzügyi Ellenőrző Bizottság tagjává. Ugyanekkor lett tagja az MSZP karcagi szervezetének elnökségének. 1999-ben alapító tagja volt a Fiatal Baloldalnak, és ekkor lett a szervezet országos elnökségének tagja. 2000 óta a Fiatal Baloldal Jász-Nagykun-Szolnok Megyei elnöke.

Veres János (47) a Medgyessy-kormányban a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára volt. Jelenleg Gyurcsány Ferenc kabinetfőnöke. 1979-től 1989-ig tagja volt az MSZMP-nek és alapító tagja az MSZP-nek. Jelenleg is tagja a Baloldali Önkormányzati Közösségnek és az MSZP Közgazdasági tagozatának.

Veress József 44 éves. 1984-ben kezdett a Külügyminisztériumban dolgozni mint albán referens. A tiranai, majd a moszkvai nagykövetségén volt külszolgálatban. 1994-től helyettes államtitkárként a miniszterelnök, Horn Gyula helyettes kabinetfőnöke volt. A Medgyessy-kormányban a Miniszterelnöki Hivatal főtanácsadójaként a második Nemzeti Fejlesztési Terv, illetve az Európa Terv készítésében vett részt. 1998-tól szakértőként dolgozott az MSZP országgyűlési frakciója mellett, majd 2001-ben belépett a pártba. 2003-ban a Békés megyei szervezet elnökévé választották. Tagja lett az országos választmánynak is a legutóbbi tisztújító kongresszuson.

Ha a fent említett személyek életkorát összeadjuk, 693 évet kapunk, míg a korábbi vezetők életkora összesen 733 év volt. Vagyis az MSZP vezetése összesen 40 évet fiatalodott. Míg korábban az átlagéletkor 45,8 év volt, most 43,3 év.