Korlátozzák a polgármesteri jutalmakat

Vágólapra másolva!
Korlátozza a polgármesterek jutalmát az a törvénymódosítás, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés. A polgármesterek ezentúl legfeljebb tiszteletdíjuk hathavi összegének megfelelő jutalmat kaphatnak. A korlátozást az SZDSZ kivételével a többi parlamenti párt támogatja. Az SZDSZ állítja: a polgármesteri jutalom korlátozásával sérül az önkormányzati autonómia.
Vágólapra másolva!

Nagy többséggel módosította hétfőn az Országgyűlés "a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról" szóló 1994-es törvényt. A változtatás értelmében a polgármesterek éves jutalma nem haladhatja meg a tiszteletdíjuk hathavi összegét. A tervezet szerint a jutalom megállapításánál ezentúl nem vehető figyelembe a tizenharmadik havi tiszteletdíj, és a tisztség megszűnése esetén járó végkielégítés sem. A törvénymódosítás várhatóan 2005. január 1-jén lép hatályba.

"Idén ismertté vált néhány kirívó eset, amikor egyes polgármesterek 3 millió forintnál nagyobb összegű jutalmat vettek fel" - indokolta a szigorítás okát az [origo]-nak a módosítást kezdeményező egyik MSZP-s képviselő. Jauernik István elmondta: a jutalom felső plafonjának megállapítása azért is szükséges, mert a jelenlegi törvény nem szabályozza sem a jutalom összegét, sem a megállapításának gyakoriságát. Az MSZP-n kívül támogatja a jutalomkorlátozást a Fidesz és az MDF is, ellenzi viszont az SZDSZ.

A kisebbik koalíciós párt szerint a jutalom korlátozásával sérül az önkormányzati autonómia. Az SZDSZ a parlamenti vita során elmondta: a nagy jutalmakat problémásnak tartja az SZDSZ is, de az összeg megállapítása az önkormányzatok kompetenciájába tartozik, nem szerencsés, ha az Országgyűlés ebbe beleavatkozik egy plafonérték meghúzásával.

"Támogatjuk a javaslatot, de a Magyar Önkormányzatok Szövetsége is az önkormányzati autonómiába való beavatkozásnak tartja a plafon meghúzását" - jelentette ki az [origo]-nak Gémesi György MDF-es képviselő, a szövetség elnöke. Gémesi elmondta: a polgármesterek többsége jutalom gyanánt nem kap milliókat, egy-két városvezető azonban elragadtatta magát, emiatt elfogadható számukra is a szabályozás.

Szintén támogatja a polgármesteri jutalom felső határának meghúzását a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ). Zongor Gábor főtitkár az [origo]-nak elmondta: a korlátozás miatt azonban semmiképpen sem sérül az önkormányzati autonómia, a hathavi összegig terjedő jutalom megítéléséről továbbra is a képviselő-testület dönt. Zongor szerint ráadásul a 3200 hazai település jelentős részében nem is jut jutalom a polgármestereknek, az inkább nagyobb városok kiváltsága. Itt pedig a jutalom megítélése sok esetben politikai döntéstől függ - magyarázta a TÖOSZ főtitkára.

A nagyobb városok polgármesterei rendszeresen kapnak milliós összegű jutalmat több százezer forintos fizetésük mellé - derül ki az [origo] korábbi körkérdéséből. Több város azonban elzárkózott az egyébként nyilvános adatok közlésétől. Székesfehérvár szocialista polgármestere, Warvasovszky Tihamér nyáron kapott hathavi illetményének megfelelő, közel 3,5 millió forintos jutalmat. Bencsik János Tatabánya fideszes polgármestere legutóbb 2003 novemberében kapott, havi illetménye ötszörösének megfelelő, bruttó 2 millió 700 ezer forintos jutalmat. Balogh József, Győr MSZP-s polgármestere legutóbb 2004 júliusában kapott háromhavi illetményének megfelelő jutalmat, bruttó 1 millió 485 forintot "az elmúlt időszakban végzett kiemelkedő munkájának elismeréseként".

A jogszabálymódosítás azonban csak a polgármestereket említi név szerint, így az valószínűleg nem vonatkozik a megyei közgyűlési elnökökre, akik az elmúlt időszakban ugyancsak kaptak többmilliós, közfelháborodást kiváltó tiszteletdíjat. Az idei rekordot Agócs István, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés szocialista elnöke tartja, akinek június 17-én bruttó 6,14 millió forintot szavaztak meg képviselőtársai. Többmilliós jutalmat kapott Szabó Gábor MSZP-s Fejér megyei közgyűlési elnök, akinek áprilisban hathavi illetményének megfelelő jutalmat, 4,2 millió forintot ítélt meg a közgyűlés.