Hiller István lett az MSZP új elnöke

Vágólapra másolva!
Hiller István eddigi alelnököt választotta új elnöknek az MSZP kongresszusa, Szekeres Imre pedig elnökhelyettes lett. Az országos választmány élére Simon Gábor került. Záróbeszédében az új pártelnök közölte, profi és meggyőző lesz az új pártvezetés.
Vágólapra másolva!

A szombati zárt ülésen két elnökjelölt közül választhattak a küldöttek: a többség Hiller István eddigi alelnökre voksolt, így ő lett az új elnök. Hillerre 392-en szavaztak, a másik jelölt, Szekeres Imre pedig 152 voksot szerzett. Kapott egy-egy voksot Toller László és Lendvai Ildikó, noha ők nem is indultak, valamint két szavazólapon mind Hiller, mind Szekeres neve át volt húzva.

Szekeres Imre elnökhelyettesi tisztséggel vigasztalódhatott, mivel Juhász Ferencet sikerült legyőznie a voksoláson. Szekeres Imre 302 szavazatot kapott, Juhász Ferencre 260-an szavaztak, Újhelyi István és Sós Tamás is kapott 1-1 szavazatot. A két alelnöki tisztséget Juhász Ferenc és Újhelyi István nyerte el. Juhász 439, Újhelyi 361 szavazatot kapott.

A párt pénztárnoka az egyedüli jelölt, Puch László lett, 537 szavazattal. A Központi Pénzügyi Ellenőrző Bizottság elnöke Keller László maradt. Keller Lászlóra 341 szavaztak, Bakonyi Tibor 221 voksot kapott, 2 szavazat érvénytelen volt.

Az MSZP országos választmányának elnökévé a párt szombati tisztújító kongresszusa Simon Gábort választotta. Az első szavazási forduló még érvénytelen volt, mert egyik jelölt sem kapta meg a szavazatok 50 százalékát. Az eddigi elnöknek, Jánosi Györgynek nem sikerült megfelelő számú ajánlást összegyűjtenie, így ő nem tudott indulni.

A párt elnökségének tagjai közé Kállai Katalint, Kiss Pétert, Lamperth Mónikát, Mandur Lászlót, Mesterházy Attilát, Steiner Pált, Németh Ferencnét, Vadai Ágnest, Veres Jánost és Veress Józsefet választották. Az elnökség tagja még a pártelnök, Hiller István, a két alelnök, Juhász Ferenc és Újhelyi István, az elnökhelyettes, Szekeres Imre, illetve Lendvai Ildikó frakcióvezető.

Hiller a kampány előtt mond le miniszteri posztjáról

"Forradalom volt, békés forradalom az MSZP-n belül" - mondta Hiller a megválasztása után, hozzátéve, hogy vannak számok és szavazatok, de ennél fontosabb az összetartás és a szeretet és az az üzenet, hogy van Magyarországon egy erős szociáldemokrata párt, amelyre érdemes szavazni. "Magyarország ma szabad, de ahhoz, hogy igazságos legyen, ahhoz sokat kell kell" - jelentette ki az új elnök, megjegyezve azt, hogy holnap kezdődik a munka, és mindenkire számít, akiket a kongresszuson megválasztanak.

Arra az újságírói kérdésre, hogy összeegyeztethetőnek érzi a miniszteri poszját a pártelnökséggel Hiller azt felelte, hogy az MSZP-nek főállású pártelnökre van szüksége, ezért a kampány kezdetétől csak pártelnök lesz, addig szerinte előnyös a két tisztség. Konkrét időpontot nem jelölt meg, hogy mikor válik meg miniszteri székétől.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki a küldöttek előtt köszöntötte az új pártelnököt, azt emelte ki, hogy először van az MSZP-nek olyan elnöke, aki 1956 után született. "Befejeződött a generációváltás, a magyar baloldal befejezte a másfél évtizedes rendszerváltás minden nyűglődését" - mondta Gyurcsány.

Gyurcsány: az embereknek is lendületbe kell kerülniük

A választás előtt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tartott beszédett. Szerinte nem elegendő, ha csak az állam, a kormány van lendületben, az embereknek, a községeknek és Budapestnek is lendületbe kell kerülnie. Szólt arról, hogy a kormány az embereket nem mentheti meg a versenytől, de képessé tudja tenni őket arra, hogy alkalmazkodjanak az új kihívásokhoz, ehhez pedig rugalmasabb oktatás, és kutatás kell. "A magyar jövő a magyar iskolákon, a magyar kutatáson, a tudományon múlik" - mondta Gyurcsány Ferenc, aki beszédében élesen bírálta a jobboldalt.

Horn Gyula: a mostani kormány nyerhet 2006-ban

"A mostani kormány az, amely megnyerheti a 2006-os választást" - jelentette ki kongresszusi beszédében Horn Gyula. "Több próbálkozásra nincs lehetőségünk és időnk. Ez a kormány, ami van, egyetlen, amelyik megnyerheti a következő választást" - fogalmazott a volt miniszterelnök.

Horn Gyula a kormányfőváltásról szólva elmondta: "ahogy a szocialista párt kezelte az augusztusban kirobbant válságot: példamutató. Ennek a kezelése gyors volt, szakszerű és nem utolsósorban demokratikus". "Az MSZP-ben több tábor van, de a párt egy" - zárta beszédét az exminiszterelnök.