Lezsáknak el kell hagynia az MDF-et

Vágólapra másolva!
Az MDF országos választmányához bizalmatlansági indítványt nyújtott be a párt alapítójával, Lezsák Sándor, valamint Balogh Lászlóval szemben, amelyet el is fogadtak. A határozat szerint a két politikusnak három napon belül el kell hagyniuk a pártot és a frakciót. A választmány elnökéül Katona Kálmánt választották.
Vágólapra másolva!

Az MDF országos választmánya szombati ülésén határozatban vonta meg a bizalmat Lezsák Sándor és Balogh László választmányi tagoktól, a testület egyúttal felszólította őket arra, hogy "az MDF-et és annak országgyűlési képviselőcsoportját három napon belül hagyják el". A választmány határozata szerint ennek elmulasztása esetén felkéri az országos elnökséget, hogy az országos etikai és fegyelmi bizottságot kérje fel az etikai eljárás lefolytatására. A testület tagjainak 79 leadott szavazatából 60 szólt úgy, hogy távozzon Lezsák Sándor és 67, hogy távozzon Balogh László.

A két politikus ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt 35-en írták alá, a beadványukat azzal indokolták, hogy Lezsák Sándor és Balogh László a választmány tagjaként a testület döntéseivel szemben tevékenykednek. A párt alapszabálya lehetővé teszi, hogy a választmány tagjaival szemben bizalmatlansági indítványt nyújtsanak be, amelynek megszavazása esetén megszűnik a két politikus választmányi tagsága.

A szavazás után Balogh László az MTI-nek nyilatkozva kijelentette: "Dávid Ibolya elérte célját, eltávolította a pártban lévő tisztségeiből Lezsák Sándort és Balogh Lászlót". A politikus hangsúlyozta: "a döntés nem itt született, minden elő volt készítve, a választmány csak rábólíntott". Balogh László szavai szerint ez valóban "egy nagy siker, meg kell szabadulnia az MDF-nek a párt alapítóitól ahhoz, hogy Dávid Ibolya más politikai irányzata megerősödhessen". "Számomra kiderült: egyértelmű a szándék, el kell távolítani a pártból és a frakcióból, aki ezzel a más politikai irányzattal nem ért egyet" - mondta Balogh László. Hangsúlyozta: Lezsák Sándor ellen olyan vádak hangzottak el, hogy a parlament folyosóján kivel váltott pár szót. "Ugyanakkor elfelejtették megemlíteni, hogy az eltávolítottak, köztük Lezsák Sándor mennyi mandátumot hozott az európai parlamenti választáson" - jelentette ki.

A frakcióban lévő lakitelekiek és Medgyasszay László "utolsó figyelmeztetést kapott", és hűségük bizonyítékaként hétfőn 12 óráig vissza kell vonniuk a Herényi Károly ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. "Nagyon szomorú vagyok a demokrácia, a rendszerváltozás 15. évében, hogy a cél szentesíti az eszközt az MDF-en belül, és akinek más a véleménye, azt el kell távolítani" - mondta Balogh László. Lezsák Sándor Balogh László tájékoztatása szerint azért nem tudott részt venni a választmány ülésén, mert korábban megbeszélt hivatalos programja van. Hozzátette: a választmánynak az országos gyűlés határozata szerint egy héttel korábban kellett volna üléseznie.

A Magyar Demokrata Fórum országos választmánya szombati ülésén Katona Kálmánt választotta elnökének - ezt Csáky András leköszönő elnök közölte az MTI-vel.

A testület elfogadott egy politikai nyilatkozatot, amely szerint az országos választmány kegyelettel emlékezik a 60 évvel ezelőtti tragédia áldozataira, "amikor idegen nagyhatalom katonai erővel és hazaárulók segítségével a háborúból való kilépést megakadályozta". "A Szálasi féle rémuralom sok ezer magyar állampolgár - köztük védtelen kisgyermekek és aggastyánok - halálba küldésével megalázta a nemzet ezeréves befogadó hagyományait" - áll a nyilatkozatban. A dokumentum leszögezi: a zsidó és nem zsidó polgárok tragikus sorsa e hatalomátvétellel vált még kilátástalanabbá.