Felforgatják a közlekedést az áruházak

Vágólapra másolva!
A nagy bevásárlóközpontok közelsége gyakran okoz problémákat, átalakításokat a közlekedésben. A XIII. kerületi mentők sokszor tíz percet is késnek, mert a szomszédos nagyáruház árleszállításai miatt dugók alakulnak ki a környéken. A XXII. kerületben a nemrég elkészült bevásárló-komplexum miatt áthelyezik a busz- és villamosjáratok végállomásait, hogy a vásárlók könnyebben elérjék az áruházakat, míg más esetben ugyanitt a BKV egyáltalán nincs tekintettel a lakosokra.
Vágólapra másolva!
Fotó: Fábián Évi
Nem tudnak kikanyarodni a mentőautók

A mentők rendszerint legalább tíz percet késnek a riasztások helyszínéről, mert a XIII. kerületben levő KIKA áruház közelében az árleszállítások miatt rendszeresen dugók alakulnak ki a Mohács utcában.

Borszéki Gyula, a kerület MSZP-s alpolgármestere elmondta, hogy átfogó forgalomtechnikai tervet készítenek a probléma megoldására. Gellért Lajos, a kerületi önkormányzat sajtóreferense elmondta, hogy valóban problémát jelent a KIKA közelsége a mentőállomáshoz, ugyanis a mentőautók gyakran nem tudnak kikanyarodni a dugók miatt. A kerület közlekedését mindenütt dugók nehezítik.

"Kicsúcsosodtak a problémák, és valóban teljeskörű felmérésre van szükség, amit el is végzünk annak ellenére, hogy ez valójában a fővárosi közlekedésrendészet hatásköre" - mondta Gellért, hozzátéve, hogy különböző fórumokon a lakosság is többször felhívta a figyelmüket a problémára. A felmérésekről még nem tudni, mikor készülnek el.

A Budán, a XI. és XXII. kerület határán épülő Savoya Park bevásárló-komplexum is változásokat fog hozni a környék közlekedésében. A 18-as villamos és az 58-as, illetve 150-es busz vonalát meghosszabbítják a bevásárlóközpontig. Mindhárom járat végállomását az áruházak közvetlen közelébe helyezik át, a beruházók tudomása szerint október végére. A beruházó 3,5 milliárdot fordít a közlekedés átalakítására.

A két busz végállomásának mintegy egy kilométerrel való áthelyezését a XXII. kerületi önkormányzat maga kezdeményezte a BKV-nél. Csobánki Jenő alpolgármester (MSZP-SZDSZ) elmondta, a cél az, hogy a lakosság jobban meg tudja közelíteni a Savoya Park üzleteit. Szerinte "nem volna túl nagy költségtöbblet" az önkormányzatnak a megvalósítás. Az alpolgármester nem tudta, hogyan döntött a BKV, de Szalona László, a beruházó cég illetékese szerint nemsokára áthelyezik az állomásokat. "Ez nem olcsó mulatság, a villamosvégállomás áthelyezése például nagyon drága volt" - mondta Szalona.

A XXII. kerületben ezzel együtt régóta érkeznek lakossági kérések, hogy a Tétény-busz, amely az ott lakók szerint félig üresen közlekedik, álljon meg a Városház téren, ahol minden reggel sokan várnak arra, hogy bejussanak a belvárosba. Ez nem jelentene többletköltséget a BKV-nak. Csobánki Jenő alpolgármester elmondta, hogy a kerület több alkalommal továbbította a kéréseket, de a közlekedési vállalat eddig nem teljesítette őket arra hivatkozva, hogy a Tétény-busznak más a rendeltetése. A BKV-nél semmilyen illetékest nem sikerült elérnünk.