Megbuktak a térfigyelők a VII. kerületben

Vágólapra másolva!
A VII. kerületi önkormányzat november 15-ei hatállyal felbontotta azt a szerződést, amit a Simens Kft-vel kötött a kerületi térfigyelő rendszer kiépítésére. A rendszer kameráinak többsége ugyanis nem működik. A Fidesz szerint felelősség terheli a kerület MSZP-és vezetőséget, mivel az önkormányzatnak 60 milliós kárt okozott a nem működő rendszer, amiről ráadásul nem is tájékoztatták a lakosságot. Az MSZP állítja: a rendszerrel vannak gondok, de működik; a kerületnek pedig nincs kára.
Vágólapra másolva!

Felbontja november 15-ei hatállyal a VII. kerületi önkormányzat azt a szerződést, amit a Simens Szolgáltatások és Megoldások Kft-vel kötött a helyi térfigyelő rendszer kiépítésére és működtetésre - döntött pénteki ülésén a képviselőtestület. Az egyedülálló módon, magáncég által működtetett rendszerrel ugyanis komoly problémák vannak: a kihelyezett 90 kamerából mindössze 61 működik, ráadásul ebből 45 takarásban van.

A szerződés felmondásáról az ügyet vizsgáló ad hoc bizottság javaslatára döntött az önkormányzat, amit támogatott a kerület szocialista és fideszes frakciója is. Az ellenzéki Fidesz azonban politikai felelősség felvetését is szorgalmazta, amit a kormánypárti többség leszavazott.

"Az önkormányzat finanszírozza a Simens által foglalkoztatott munkaerőt, ami havonta négymillió forint. Ez viszont kidobott pénz, mivel az egész rendszer nem működik." - jelentette ki az [origo]-nak a Fidesz frakcióvezető-helyettese. Kecskés Gusztáv elmondta: a térfigyelő rendszer miatt legalább 60 milliós kár érte az önkormányzatot. A Fidesz kifogásolta azt is, hogy a rendszer gyakorlatilag január 31-étől működésképtelen, erről viszont a polgármester nem tájékoztatta sem a képviselőtestületet, sem a lakosságot. Emiatt pedig politikai felelősség terheli a kerület MSZP-es vezetőségét - állítja az ellenzéki frakció.

"Felelőtlenség a Fidesz magatartása, feleslegesen riogatja a közvéleményt. Valóban problémák vannak a rendszerrel, de nem igaz, hogy működésképtelen" - közölte az [origo]-val Bán Imre, az MSZP frakcióvezetője. A szocialisták cáfolják azt is, hogy a rendszer üzemeltetéséből kára származott volna az önkormányzatnak. Bán elmondta: a megfigyelő központban a közterület felügyelőség munkatársai dolgoznak, akiket pedig korábban is az önkormányzat finanszírozott.

A kerület és a Simens Kft. között 2001. novemberében megkötött szerződés titkos. Az [origo] információi szerint a következőket tartalmazza: a Simens vállalta a térfigyelő rendszer kiépítését, cserében viszont annak működtetéséből származó bevétel a céget illetti meg. A szerződés ugyan nem zárta ki, hogy az önkormányzatnak pénzügyi kötelezettsége van a cég felé, tényleges kifizetés azonban eddig nem történt. A Simens bevételi forrása abból származott volna, hogy megkapta a föld alatti hálózatot, amivel meglehetősen olcsón saját riasztó és biztonsági rendszert építhetett volna ki a kerületben.

Erre azonban feltehetően nem kerül sor, mivel az önkormányzat november 15-ei határidővel felbontja a szerződést. Ezt követően pedig a polgármesternek tárgyalásokat kell kezdenie a térfigyelő rendszer megvásárlásáról. Amennyiben ezek november 19-ig nem járnak eredménnyel a képviselőtestület elé kerül az ügy.

A Simens Kft. az [origo] megkeresésére pénteken nem reagált.