Még járnak tűzveszélyes buszok

Vágólapra másolva!
Harmincnál több tűzveszélyes BKV-busz közlekedik még a városban, bár a társaság minden óvintézkedést megtett, hogy ezek se gyulladjanak ki menet közben, utasokkal a fedélzeten. A BKV várhatóan év végéig fejezi be a hibás buszok átalakítását - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Átalakítja a BKV azokat a buszokat, melyekből az elmúlt két évben 12 gyulladt ki. Ebből a típusból összesen száztízet üzemeltetnek, hatvanat közülük - a megrendelés első szállítmányát - konstrukciós hibával adott át a gyártó. A típushibát független szakértő is megerősítette. Bár a gyár - az Ikarusbus Rt. - nem ismeri el felelősségét, az ötvendarabos második szállítmányt mégis biztonságosabb műszaki megoldással készítette - azok közül nem is gyulladt ki még egy sem. Mivel a gyártó és a BKV nem tudott békés úton megegyezni, jogi útra terelték a vitát. Az első tárgyalás a jövő év elején várható.

A BKV azonban nem vár a bírói döntésre, saját pénzén megkezdte - és várhatóan év végéig be is fejezi - a hibás buszok biztonsági átalakítását. Még harmincnál több tűzveszélyes BKV-busz közlekedik a városban, bár a társaság minden óvintézkedést megtett, hogy ezek se gyulladjanak ki menet közben, utasokkal a fedélzeten. A járművezetőket pedig már tűz esetére is alaposan kiképezték. Az eddigi eseteknél is elsősorban a sofőrök gyors és határozott fellépésén múlt, hogy személyi sérülés nem történt.