Medgyessy: A baloldal késlekedik a megoldásokkal

Vágólapra másolva!
A magyarországi baloldalnak meg kellene szabadulnia rossz lelkiismeretétől, félelmétől, ahogy a fontos társadalmi kérdésekhez viszonyul, és az értékek integrálásával, új és korszerű értékek létrehozásával kell megoldásokat találnia - mondta Medgyessy Péter szerdán Budapesten, a Haladó kormányzás című nemzetközi konferencia nyitó ülésén.
Vágólapra másolva!

"A baloldal a megoldásokat illetően késlekedő, és sokszor a jobboldalhoz méri magát, pedig a jobboldal emberi értékeket sajátít ki magának Magyarországon" - jelentette ki a volt miniszterelnök. A politikus szerint a baloldalnak csak úgy lehet haladó módon kormányoznia, illetve választásokon győznie, ha megnyeri magának azt a középső társadalmi tömeget, amely ideológiák nélkül vár választ mindennapi gondjainak orvoslására.

Medgyessy Péter szerint az emberek kiábrándultak a politikából, és mivel sem a bal-, sem pedig a jobboldalon nincsenek válaszok, úgynevezett harmadik dimenziós megoldást kellene alkalmazni, ami ötvözi a két politikai tábor stratégiáját.

Az exkormányfő úgy gondolja, hogy Magyarországon és Közép-Európában is problémát képez, hogy az olyan fogalmak, mint a nemzet, a haza, a család, a hit, a hagyomány áttolódtak a jobboldal kezébe, pedig ezekhez a kérdésekhez a baloldalnak is viszonyt kell kialakítania.

Mint mondta, a globalizáció jelentette problémákra és kihívásokra egy más minőségű nemzeti szuverenitást kell meghatározni. Kitért arra, hogy kormányával 2002-ben nekilátott a magyarországi szegénység és a társadalmi igazságtalanságok csökkentéséhez, ám lehetőségei hamar kimerültek, és nem volt képes megakadályozni a szegénység újratermelődését. Beszédében az MSZP-SZDSZ-kormány korábbi vezetője a magyar baloldal elmúlt 15 éve elismerésének nevezte, hogy Budapest rendezi meg a Haladó kormányzás konferenciát.

Forrás: MTI
Peter Mandelson

A tanácskozást megnyitó beszédében Peter Mendelson brit politikus, Tony Blair kormányfő korábbi tanácsadója, a Haladó kormányzás konferencia és csúcstalálkozó támogatását, finanszírozását végző Policy Network vezetője az iraki válságról azt fejtegette, hogy az előzetes csapás lehetőségéről a történtek ellenére sem szabad lemondani, hiszen a világban egyre fokozódik a biztonsági kockázat. Sürgette, hogy Afganisztánhoz hasonlóan Irakban is mihamarabb teremtsék meg a nemzetközi legitimációt, elsősorban az ENSZ általi nemzetközi ellenőrzést.

Peter Mendelson azt mondta, a haladó balközép kormányoknak a modernizáció, a társadalmi igazságosság érdekében kell tevékenykedniük. Hozzátette: az EU soros elnöki tisztét 2005-ben betöltő Nagy-Britannia az afrikai kontinens égető problémáira, a fejlődő országok gazdaságának és kereskedelmének segítésére, valamint a klímaváltozásra adandó válaszokra nagy hangsúlyt helyez majd.

A Haladó kormányzás című baloldali konferenciára mintegy száz külföldi vendég kapott meghívást, köztük aktív és volt miniszterelnökök. A rendezvény felvezetője a 11 állam- és kormányfő csütörtöki és pénteki balatonőszödi csúcstalálkozójának.