A cseh miniszterelnök sem jön Őszödre

Vágólapra másolva!
Újabb miniszterelnök mondta le a balatonőszödi kormányfői találkozót. Szerdán Stanislav Gross cseh miniszterelnök közölte, hogy belpolitikai okok miatt nem vesz részt a Haladó kormányzás elnevezésű csúcstalálkozón. Gerhard Schröder német kancellár kedden időpont-egyeztetési nehézségekre hivatkozva mondta le részvételét a csúcson, Aleksander Kwasniewski lengyel elnököt pedig egy bizalmatlansági szavazás tartja otthon.
Vágólapra másolva!

Az előzetes tervekkel ellentétben, belpolitikai okok miatt nem vesz részt a szerdán kezdődő, Haladó kormányzás elnevezésű csúcstalálkozón és konferencián Stanislav Gross cseh miniszterelnök - mondta Batiz András kormányszóvivő. Mivel Gerhard Gerhard Schröder német kancellár és Aleksander Kwasniewskit lengyel államfő már korábban lemondta a részvételt, összesen tíz állam- és kormányfő érkezik Magyaroroszágra.

A csúcstalálkozó költségeit az állami protokoll terhére számolják el, amelynek összegéről a rendezvény után tájékoztatják a nyilvánosságot, míg a konferencia költségeit a Policy Network nemzetközi kutatóintézet fedezi - mondta a kormányszóvivő. A találkozó célja, hogy Magyarország erősítse kapcsolatait már meglévő stratégiai partnereivel, például Kanadával, és olyan új piacok felderítésére ad lehetőséget, mint Dél-Korea vagy Új-Zéland - mondta.

Batiz szerint ez a csúcstalálkozó abban tér el a többitől, hogy informális keretek között találkozhatnak a vezetők, "akik így meg tudják beszélni konkrétan egymás között azokat a problémákat, amelyekkel mindannyian szembesülnek (...), egy intellektuális együttgondolkodás zajlik majd közöttük".

A rendezvény miatt a közlekedésben várhatók fennakadások, ehhez az állampolgárok türelmét és megértését kérik - jegyezte meg. A találkozóra 280 újságírót várnak, "Budapestre figyel mától az egész világ" - fűzte hozzá.

A csúcstalálkozó - amelynek Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a házigazdája - a balatonőszödi kormányüdülőben lesz, a részvevők közé tartozik Tony Blair mellett Jose Luis Rodriguez Zapatero spanyol, Göran Persson svéd kormányfő, Adrian Nastase román miniszterelnök, Ricardo Lagos chilei, Thabo Mbeki dél-afrikai elnök, Meles Zenawi etióp, Paul Martin kanadai, Ri He Csan dél-koreai, valamint Helen Elizabeth Clark új-zélandi kormányfő.

A csúcstalálkozó és az azt felevezető szerdai és csütörtöki budapesti konferencia elsősorban azt a kérdést járja körül, hol tartanak a baloldal megújítását célzó erőfeszítések. Szó lesz többek között a társadalmi igazságosság biztosításának lehetőségeiről, esélyéről a globális világrendben, valamint a munkaerőpiac változásaira adható válaszokról is.