Tóth: Nő a fenyegetettség

Vágólapra másolva!
Továbbra is szükséges a madridi merényletek után elrendelt biztonsági intézkedések fenntartása - jelentette ki kedden Tóth András, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár. A politikus szerint hazánk továbbra sem célország, de egész Európában nőtt a fenyegetettség mértéke. A nemzetbiztonsági bizottság szerint nincs olyan információ, amely Magyarországot terrortámadás fenyegetné, ez azonban nem jelenti azt, hogy a készültséget csökkenteni lehetne.
Vágólapra másolva!

"Szükséges továbbra is a madridi merényletek után elrendelt látható és láthatatlan intézkedések fenntartására és végrehajtására" - jelentette ki kedden Tóth András. A polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkár elmondta: a nemzetbiztonsági kabinet hétfői ülésén ezen intézkedések végrehajtását kérte az érintett szervezetektől.

"Magyarország továbbra sem célország, ugyanakkor kétségtelen tény, hogy ahogy Európában, úgy Magyarországon is növekszik a fenyegetettség mértéke" - mondta el azzal kapcsolatban, hogy a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok beszámoltak hazánk terrorfenyegetettségéről. Tóth hozzétette: a nemzetbiztonsági kabinet szerint elegek azok a látható és láthatatlan intézkedések, amelyek a madridi merényletek után léptek életbe.

Az államtitkár közölte, hogy a héten a balatonőszödi kormányüdülőben megrendezésre kerülő baloldali csúcstalálkozó miatt "nyilvánvalóan a védelmi intézkedések jobban láthatóak" lesznek.

Közben az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának keddi ülésén meghallgatták a három polgári nemzetbiztonsági szolgálat - az Információs Hivatal, a Nemzetbiztonsági Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat - vezetőinek beszámolóját az első féléves tevékenységükről. Kövér László a bizottság elnöke elmondta: továbbra sincs olyan információ, mely szerint hazánknak a közeljövőben konkrét terrorfenyegetéssel kéne szembenéznie, ez azonban nem jelenti azt, hogy a készültséget csökkenteni lehetne.

A fideszes politikus hozzátette: az al-Kaida második számú vezetőjének tévényilatkozatából, amely először említette Magyarországot azon államok sorában, akiket ellenségnek tekintenek az iszlám szélsőségesek, komoly következtetéseket nem lehet levonni.

Kövér László elmondta: a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója arról tájékoztatta a bizottságot, hogy "az úgynevezett szélsőséges csoportok magyarországi jelenléte, társadalmi befolyásukat, taglétszámukat, illetve pénzügyi forrásaikat figyelembe véve, inkább gyengülő tendenciát, semmint erősödést mutat". Tehát gyengültek az elmúlt időszakban "és nem képviselnek olyan számottevő veszélyt, amelyre egyáltalán érdemes lenne a nyilvánosság előtt különösebb szót, időt, energiát elpazarolni" - tette hozzá a bizottság elnöke.

Kövér László elmondta: "megjegyzése a politikai baloldal és a hozzájuk csapódó újságírók politikailag elfogadhatatlan magatartására vonatkozik, akik, hogy eltereljék a figyelmet Magyarország valóságos problémáiról, unos-untalan előrángatják a kalapból ezeket a nylonnyilasokat, bohócokat, hogy az ezzel felfestett fenyegetés foglalkoztassa a közvéleményt."