Hiába kerestek új helyet a NATO-lokátornak

Vágólapra másolva!
A három megvizsgált helyszín közül várhatóan egyiket sem javasolja a NATO-radar telepítéséhez az a szakértői jelentés, amelyet kedden hoznak nyilvánosságra. Az [origo] információi szerint elképzelhető, hogy a bizottság egy negyedik helyszín tanulmányozását is javasolja majd, ami a Tubes-hegy, vagy Misina-tető lehet. A kormány által felkért szakértői bizottság a Zengő mellett eddig a Hármas-hegyet és a Tenkes-hegyet vizsgálta a radarállomás lehetséges helyszíneként.
Vágólapra másolva!

"Kedden hozza nyilvánosságra jelentését a Zengő-bizottság, amely a NATO-radar telepítésének lehetséges helyszíneit vizsgálja" - jelentette ki az [origo]-nak a testület vezetője. Láng István azt mondta, hogy a bizottság a vizsgált helyszínek közül valószínűleg egyik mellett sem foglal állást. Felsorolja viszont mindhárom helyszínnel kapcsolatos előnyöket és hátrányokat.

A testület annak NATO-lokátor lehetséges helyszíneit vizsgálta, melynek építését februárban környezetvédők akadályozták meg a Zengőn. A többmilliárdos beruházásra Magyarország már évek óta ígéretet tett és a költségeket a NATO állja. Ha viszont 2006-ig nem épül fel, akkor a kormánynak kell fizetnie a lokátor építését.

A környezetvédők és a Honvédelmi Minisztérium vitájának rendezéséért felkért bizottság három lehetséges helyszínt vizsgált. A Zengő-csúcsot, a Hármas-hegyet és a Tenkes-hegyet. Láng nem kívánta kommentálni azt az értesülést, mely szerint a bizottság egy lehetséges negyedik helyszínt is megvizsgálna.

Az [origo] információi szerint lehetséges negyedik helyszínként a Tubes-hegy és a Pécs közelében lévő Misina-tető merült fel, amely ökológiai szempontból is elfogadható lenne.

A szakértői jelentésről nincs információjuk a zöldeknek, a környezetvédő szervezeteket ugyanis nem vonták be a bizottság munkájába. Vay Márton, a Védegylet munkatársa a három megvizsgált helyszínnel kapcsoltban elmondta: környezetvédelmi szempontból a Tenkes-hegy lenne megfelelő, katonai szempontból viszont ez a legrosszabb megoldás. A Zengő esetében pont fordított a a helyzet: katonailag jó választás a hegy, ökológiailag nem. A Hármas-hegy pedig szintén elfogadhatatlan a zöldek számára, a csúcs ugyanúgy védett, mint a Zengő.

A NATO-lokátor Zengőre tervezett építéséről még az Orbán-kormány döntött, de a tárgyalások az építkezésről már a Horn-kormány idején megkezdődtek. A honvédelmi tárca idén februárban fogott volna hozzá a munkálatokhoz, a környezetvédők azonban a beruházások megkezdését kétszer is megakadályozták. A tiltakozások hatására a kormány áprilisban úgy döntött, hogy szakértői bizottságot kér fel, hogy megtalálják azt a megoldást, amely egyfelől garantálja Magyarország biztonságát, másfelől viszont megőrzi a környezeti értékeket. A testületnek ezt a két eltérő érdeket kell összehangolnia a döntésével. A NATO-radar helyszínéről a szakértői jelentés elkészülése utána, annak figyelembevételével a kormány dönt.