Clodót kiadták Németországnak

Vágólapra másolva!
A magyar hatóságok kiadták Németországnak a "bombagyárosként" elhíresült Dietmar Clodót, akit jogerősen tíz évi fegyházbüntetésre ítéltek tavaly Magyarországon. Az MTV szombat esti hírműsora szerint Dietmar Clodo kiadatásáról még a nyáron állapodott meg a német és a magyar igazságügy-miniszter.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Clodo a tárgyaláson

Bökönyi István vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka a Híradónak nyilatkozva közölte: a szükséges határozat megszületett, ezt a büntetés-végrehajtás megkapta, és mi augusztus 16-án átadtuk őt a magyar rendőrségnek. A Híradó információi szerint Dietmar Clodóért az Interpol összekötői érkeztek Magyarországra, és a legszigorúbb biztonsági körülmények között repülővel vitték ki Németországba.

A kiadatást maga az elítélt kérte, mondván, hogy Németországban könnyebben tarthat kapcsolatot a családjával és ott kényelmesebbek a börtönök - hangzott el. Dietmar Clodo egy évig volt a szegedi Csillag fegyház lakója. A férfit a Legfelsőbb Bíróság tavaly bűnszervezetben elkövetett, robbanóanyaggal és lőszerrel való visszaélés miatt ítélték tíz év fegyházra.

A büntetőeljárás adatai szerint külföldi nyomozó szervek arról tájékoztatták a magyar hatóságokat, hogy Clodót Németországban bankrablás és más súlyos bűncselekmények miatt jogerősen elítélték, emberöléssel és műs bűntettekkel gyanúsították, továbbá több ország hatóságai egybehangzó információkkal rendelkeznek arra nézve, hogy Clodo részt vett a nemzetközi fegyver- és kábítószer kereskedelemben, s a szervezett bűnözés egyik központi alakja volt.

Clodót a Pest Megyei Bíróság korábban, 2000 áprilisában, egy 1994-es pénzhamisítási ügy bűnsegédjeként jogerősen hároméves szabadságvesztésre ítélte.