Vágólapra másolva!
A felvételi-előkészítők hirdetései miatt a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez fordult az Oktatási Minisztérium. A tárca szerint a hirdetések azt a téves képzetet sugallják, hogy a fizetős tanfolyamokon jobban fel lehet készülni a kétszintű érettségire, mint a középiskolákban. A tárca állítja: a középiskolák és a tanárok felkészültek az új típusú, felvételit is pótló érettségire. Az előkészítők viszont úgy vélik, hogy jelenleg nagyobb szükség van rájuk, mint korábban, az oktatási rendszer ugyanis nincs felkészülve az új vizsgarendszerre. A felkészítők szerint a tanfolyamok megszüntetése olyan lenne, mintha a tárca a nyelviskolákat számolná fel.
Vágólapra másolva!

"Csupán egyetlen lány jár felvételi-előkészítőre az osztályból, a többiek nem. A tanárok nem ajánlották az elkészítőt, állítólag az emelt szintű érettségihez elég megtanulni, ami órán elhangzik" - jelentette ki az [origo]-nak az egyik fővárosi középiskola végzős diákja.

A felvételi-előkészítők szükségességéről folytatott viták az idén bevezetésre kerülő kétszintű érettségi kapcsán lángoltak fel. Az új rendszer lényege: az egyetemi felvételit ezentúl a kétszintű érettségi váltja fel, amit nem a felsőoktatási intézmények, hanem a középiskolák bonyolítanak le. Az Oktatási Minisztérium szerint ebből következően a középiskolák lényegesen több információval tudják ellátni a diákokat, mint a hagyományos előkészítők. A tárca odáig ment, hogy az előkészítők hirdetései miatt múlt héten a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez fordult.

"Az előkészítők hirdetései megtévesztőek, azt a látszatot keltik, hogy a fizetős tanfolyamokon olyan többlettudásra tehetnek szert a diákok, ami a középiskolákban nem szerezhető meg." - indokolta az [origo]-nak a minisztérium lépését Sipos János, a tárca helyettes államtitkára. Az Oktatási Minisztérium szerint az előkészítők nem rendelkeznek semmilyen speciális tudással, a középiskolák ugyanúgy felkészültek: a pedagógusok tavasz óta átképzéseken vesznek részt, az iskoláknak pedig 1998 óta nyilatkozniuk kell arról, hogy miként készülnek a kétszintű érettségire. Sipos szerint arról van szó, hogy a hagyományos felvételi előkészítők feleslegessé váltak, így megtévesztő magatartással próbálnak fennmaradni a piacon.

Az előkészítő irodák viszont úgy vélik, hogy továbbra is szükség van rájuk, mivel a középiskolák a legtöbb esetben nem tudják megfelelően felkészíteni a diákokat az új vizsgarendszerre. Kovács István, az ELTE BTK felvételi-előkészítő irodájának szervezője szerint az utolsó évben lehetetlen a tanórákon felkészíteni a diákokat, mivel éveken keresztül teljesen más rendszerben tanultak. Az idei évtől már a kreatív feladatok lesznek többségben a tényközpontú kérdések helyett. Ráadásul a pedagógusoknak sincs kellő ismeretük az új rendszerről - véli Kovács. Az ELTE oktatója szerint azok a diákok pedig különösen rászorulnak az előkészítőkre, akik korábban érettségiztek, de idén akarnak felvételizni.

"Nem készült fel a kétszintű érettségire az oktatási rendszer, a tanári átképzések későn indultak be, ráadásul alig jelentek meg az új követelményekhez igazodó feladatgyűjtemények" - erősítette meg az [origo]-nak Csapodi Zoltán, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola történelemtanára, aki a TREFF Érettségi Felkészítő Központ vezetője is egyben. Csapodi szerint a megváltozott számonkérési rendszer, az új típusú feladatok nehéz helyzet elé állítják a tanárt és a diákot egyaránt, így az előkészítőkre nagyobb szükség van, mint eddig bármikor. "Az oktatási tárca törekvése a felkészítők felszámolására olyan, mintha a nyelviskolákat próbálná megszüntetni, arra hivatkozva, hogy a nyelvet az iskolában is meg lehet tanulni" - érvelt a középiskolai tanár.

Az Oktatási Minisztérium panaszára gyors válasz nem várható. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség ugyanis nem illetékes az ügyben, így a beadványt a Gazdasági Versenyhivatalhoz továbbították. A versenyhivatal viszont előbb azt vizsgálja, egyáltalán jogosult-e eljárást indítani az ügyben.