Lezárnak egy áruház felé vezető utat

Vágólapra másolva!
A Dunakeszi Önkormányzatnak le kell zárnia az M0-stól a dunakeszi Auchan felé vezető, 322. számú utat - döntött kedden a Pest Megyei Bíróság. Az ítélet indoklása szerint az út védett lápterületen vezet keresztül, így veszélyezteti a terület élővilágát.
Vágólapra másolva!

A Pest Megyei Bíróság keddi döntése értelmében a véglegesen le kell zárnia a Dunakeszi Önkormányzatnak a 322. számú utat. Az M0-s autóút káposztásmegyeri csomópontjától a dunakeszi Auchan bevásárlóközponthoz vezető utat ugyanis egy törvényileg védett lápterületen vezették keresztül.

A bíróság indoklása szerint az út miatt létrejött szennyeződések veszélyeztetik a terület élővilágát, ahol jelentős élőhelyek maradtak fenn, törvényi védettséget is élvező növényfajjal. A további károsodás megelőzése érdekében a bíróság kötelezte az önkormányzatot az érintett útszakasz lezárására.

A több mint három éve kezdődő pert a Levegő Munkacsoport indított a Dunakeszi Önkormányzat ellen. Az ítélet kihirdetése után a civil szervezet ügyvédje, dr. Kiss Csaba kijelentette: "Készek vagyunk a precedens értékű ítélet megvédésére másodfokon is".

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke hozzátette: "Az ítélet reményt ad arra, hogy a jövőben a beruházók sokkal inkább megfontolják, érdemes-e súlyosan környezetkárosító tevékenységeket folytatniuk."