A szőlőpénzekről is beszámoltatnák a képviselőket

Vágólapra másolva!
Két MDF-es képviselő azt javasolta, hogy az országgyűlési képviselőknek kötelező vagyonnyilatkozatot egészítsék ki az állami támogatásokkal is. A mentelmi bizottság tagjai egyetértettek a kezdeményezéssel, de átdolgozásra javasolták a tervezetet. Többen felvetették, hogy a privatizációból szerzett vagyonnal is el kellene számolniuk a politikusoknak.
Vágólapra másolva!

A mentelmi bizottság keddi ülésén tárgyalta két MDF-s képviselő, Karsai Péter és Herényi Károly javaslatát. A politikusok határozati javaslatban kezdeményezték, hogy a parlamenti pártok hozzák nyilvánosságra, melyik képviselőjük mekkora állami támogatást kapott szőlő vagy más gyümölcsös telepítésére. Emellett a képviselők jogállásáról szóló törvény módosítását is javasolták úgy, hogy a vagyonnyilatkozatokban a jövőben be kelljen számolni a vissza nem térítendő állami támogatásokról is. Mindezt annak kapcsán vetették fel, hogy az utóbbi időben több politikust bíráltak azért, mert ő vagy hozzátartozója - például az SZDSZ-es Wekler Ferenc és a Fidesz elnökének, Orbán Viktor feleségének cége - állami támogatást vett fel.

A javaslat kapcsán a kormánypártok és az ellenzék is egyetértett abban, hogy az átláthatóság érdekében fontos, hogy minden vagyongyarapodásról beszámoljanak a képviselők, így az állami támogatásokról is. Több fideszes képviselő felvetette azt is, hogy a privatizációból származó vagyont is fel kelljen tüntetni a jövőben.

Az igazságügyi tárca képviselője elmondta: az üvegzseb-törvény óta minden állami támogatás nyilvános adat. Amennyiben a vagyonnyilatkozatokat kibővítik, arra lehetőség van, de felhívta arra a figyelmet, hogy a hozzátartozók nyilatkozata nem nyilvános, így ha ők kapnak támogatást, annak nincs ilyen formában nyoma.

A bizottság javaslatára végül Karsai úgy döntött, visszavonják és átdolgozzák javaslatukat. Az ülés után újságíróknak elmondta: várhatóan kibővítik a szőlő- és gyümölcstelepítésen túl minden állami támogatással a javaslatot, illetve elképzelhető, hogy a privatizációs vagyon bevonását is kezdeményezik. Pozitívnak értékelte, hogy a bizottság a kezdeményezéssel egyetértett, csupán a javaslat formáját kifogásolták.