Alma is járhat az iskolatej mellé az iskolásoknak

Vágólapra másolva!
Alanyi jogon járjon alma az iskolásoknak és óvodásoknak - javasolja két MDF-es képviselő. Indítványukban hivatkoznak a Johan Béla egészségügyi nemzeti programra, valamint a hazai almatermelők értékesítési nehézségeire. Mivel a program akár burkolt versenytámogatásnak is minősülhet, Brüsszel jóváhagyása is szükséges megindításához.
Vágólapra másolva!

Az iskolatej után "iskolaalma-program" indulhat, amelynek révén minden tanítási napra jutna egy alma (vagy más gyümölcs ) az óvodásoknak és iskolásoknak. Két MDF-es képviselő (Fülöp István és Püski András) "magyar gyümölcsöt minden gyermeknek" címmel országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be, amely rászorultsági elvtől függetlenül tenné lehetővé az ingyenalmát.

A program jövő februártól indulna az indítvány szerint, amely 950 millió forintos költséggel számol a következő évre. A közel egymilliárdos költséget a központi költségvetésből kellene finanszírozni.

A program a gyerekeken túlmenően a hazai almatermelőknek is kedvezne. Az indoklás szerint ugyanis az almatermelők évek óta nehéz helyzetben vannak, mert nehezen tudják értékesíteni a terményüket, az iskolaalma-program segítségével azonban több ezer (többségében Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei) család megélhetését javíthatják, akik a jó minőségű almájukat léalmaként kénytelenek eladni alacsonyabb áron.

Az ellenzéki képviselők hivatkoznak a kormány Johan Béla programjára is, amely kiemelt figyelmet fordít az egészséges életmódra nevelésre és az egészséges táplálkozás feltételeinek biztosítására. Szerintük a program jó irányba befolyásolhatja a gyermekek táplálkozási szokásait, valóságos befektetés az egészséges, jövendő nemzedék érdekében.

Az FVM-nek tetszik, azonban Brüsszelnek is jóvá kell hagynia

"Nagyon hasznos kezdeményezés, amelyet üdvözölni lehet, azonban nagyon sok technikai feltételnek kell teljesülnie, hogy megvalósulhasson" - mondta a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője, Dékány András, aki hozzátette: "még EU-s egyeztetés is szükséges ehhez, mivel akár burkolt versenytámogatásnak is számíthat az alma állami felvásárlása". Meg kell szervezni a logisztikai hátteret, biztosítani kell a szigorú higiéniai előírások teljesülését - sorolt még néhány feltételt a szóvivő, aki szerint legkevésbé az anyagiak fognak számítani a program megvalósulásában.

Az előző kormányzati ciklus idején az iskolatej-program keretében naponta egy pohár ingyentejet biztosítottak az elmaradott területeken lakó iskolásoknak. A program segítségével nem csak a szomjas kisiskolások jártak jól, hanem a túltermeléssel küszködő tejtermelők is. Az idén májusban újraindult az iskolatej-program, amelynek finanszírozásában az önkormányzatoknak is szerepet kell vállalniuk.