Letette az esküt az új kormány

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés hétfői ülésén letette az esküt az új kormány. Gyurcsány Ferenc kormányfő a jelöltek ismertetésekor azt mondta: van, akin ő változtatott és van, akinek magán kell változtatnia. Gyurcsány utalt arra, hogy reményei szerint Hiller István kultuszminiszter lesz az MSZP elnöke.
Vágólapra másolva!

Az új minisztereket a miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc javaslatára Mádl Ferenc köztársasági elnök nevezte ki. A miniszteri eskütétel előtt Gyurcsány bemutatta a kormánytagokat. Közölte: a jelöltek "a cselekvő kormányzás fő szereplői", akik végre fogják hajtani a kormányprogramot.

"Van, akin én változtattam és van, akinek magán kell változtatnia" - közölte a kormányfő név nélkül. Gyurcsány azt tervezte, hogy leváltja Lamperth Mónika belügyminisztert és helyére Kolber Istvánnak szánta a posztot. Lamperthet az MSZP elnöksége megvédte, Gyurcsány pedig az eddigieknél hatékonyabb munkát kért a belügyminisztertől, aki új államtitkárokat kapott. "Biztos vagyok abban, hogy a belügyminiszter az általa felügyelt intézmények élén nagyobb lét- és jogbiztonságot teremt, hogy nagyobb legyen a közbiztonság" - mondta a miniszterelnök.

Kiss Péter régi - új kancelláriaminisztert úgy mutatta be Gyurcsány: "nála alkalmasabb jelöltet keresve se találtam volna, Önök közt a legkevésbé sem, uraim" - mondta az ellenzéki képviselőknek.

"A honvédelmi tárca élén nincs változás, a honvédelem maga változik" - közölte Gyurcsány Juhász Ferencet bemutatva, utalva a sorkatonaság eltörlésére.

"Munkahelyeket teremteni és ezeket megőrizni, ez az igazi kihívás" - mondta a kormányfő, aki azt mondta Csizmár Gábor új munkaügyi miniszternek: "jó munkát, mert sokan várnak tőlünk munkát".

"Hiller István részvétele szükséges a politika élvonalában, a kormányban is és talán máshol is" - mondta a régi-új kultuszminiszterről Gyurcsány, utalva arra, hogy Hiller az MSZP elnöki posztjáért indult. Megjegyezte: Hiller "nemcsak a kultúrpolitikában, de a politikai kultúrában is újat alkotott".

"Ha az urak szomjasak, a büfében lehet leértékelt kakaót kapni. Kovács Kálmán ütésálló" - mutatta be a régi-új informatikai minisztert Gyurcsányt, akit a Fidesz az utóbbi időben a kakaóbiztos számítógépek miatt támadott.

Kovács László november 1-ig marad külügyminiszter, utána Somogyi Ferenc váltja. Maradt Persányi Miklós környezetvédelmi, Magyar Bálint oktatási, Németh Imre földművelésügyi, Draskovics Tibor pénzügyminiszter. Rácz Jenő az új egészségügyi miniszter, Petrétei József az igazságügyminiszter, Kolber István a területfejlesztésért, Baráth Etele pedig az EU-s ügyekért felelős tárca nélküli miniszter. Göncz Kingának a tárcája változott, a jövőben ifjúsági, családügyi, szociális és sportminiszter lesz, most sportminiszterként tette le az esküt.

Az eskü letétele után a minsizterek átvették megbízólevelüket Mádl Ferenctől, ezt követte az államtitkárok eskütétele.

A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) kommunikációért felelős politikai államtitkára lett Gál J. Zoltán volt kormányszóvivő. A MeH államtitkára lett még Pál Béla, Szabó Vilmos, maradt Teleki László, Baja Ferenc, Horn Gábor és Tóth András. Maradt Nagy Sándor is, aki bár korábban lemondott, végül elfogadta az újabb felkérést. Államtitkárként lett a kormányfő kabinetfőnöke, Veres János.

Az oktatási tárca politikai államtitkára Arató Gergely, a külügynél Bársony András, az informatikai tárcánál maradt Csepeli György, a gazdasági minisztérium politikai államtitkára Gál Gyula lett. Gombos András a környezetvédelmi tárcához került, Hankó-Faragó Miklós maradt az igazságügyi tárcánál, Iváncsik Imre pedig a honvédelmi tárca államtitkára, Juhász Gábor lett a Belügyminisztérium politikai államtitkára, Katona Tamás a pénzügyi politikai államtitkár, Kordás László a munkaügyi tárcához került, Vojnik Mária mellett Korózs Lajos lett az egészségügyi tárca politikai államtitkára, Mesterházy Attila maradt a később átalakuló sportminisztériumnál, Pásztohy András lett a földművelésügyi tárca államtitkára, Vass Lajos pedig a kulturális tárca államtitkára.