Rágógumi ízű játékokat avattak a Szabadság téren

Vágólapra másolva!
EU-konform játszóteret adtak át kedden a Szabadság téren. A játékok tartósak és biztonságosak, burkolatuk nem mérgező, sőt rágógumi ízű az őket borító festék. A szabványok bár biztonságosabbá teszik a játszótereket, sok kerületben nincs pénz a felújításra, ezért sok játszótér megszűnhet.
Vágólapra másolva!

Egy új, EU-normáknak megfelelő játszóteret avattak az V. kerületi Szabadság téren. A megnyitón részt vett Steiner Pál, a kerület polgármestere és Varga Sándorné alpolgármester. De nem maradhattak ki az esemény talán legérintettebb résztvevői, a gyerekek sem. A rövid megnyitóbeszéd után a Kossuth téri óvodások üdvrivalgások közepette vették birtokukba az EU-konform játékokat.

Az önkormányzat kertésze elmondta, hogy most már a belváros majdnem összes játszótere megfelel az EU-szabványoknak. A Fővárosi Önkormányzat adatai szerint nem mindenhol ilyen rózsás a helyzet. Budapesten mintegy kétezer játszóteret tartanak számon, de sajnos nem minden kerületben előrehaladottak a felújítások. A szabványosítás határideje 2008, amennyiben nem teljesülnek időre a felújítások, a játszóteret meg kell szüntetni. Várhatóan elég sok játszótérnek ez lesz a sorsa, ugyanis vagy nincs pénz a felújításra vagy már annyira leromlott állapotban van, hogy csak a teljes átalakítás jelenthet megoldást és ez nem olcsó mulatság. Például a hajógyári-szigeti csúszdapark rekonstrukciója 170 millióba, a Margitszigeti játszótér 140 millióba került.

Az EU-szabványok elsősorban a gyerekek biztonságát tartják szem előtt, elég szigorúak és aprólékosak. A játékszerek is drágák, bár sokkal tartósabbak, mint nem szabványos társaik. Ahogy a polgármester is mondta, a játékok "vandálbiztosak", nehezebben rongálódnak. A gyerekek azonnal próbára is tették ezt az állítást, és a játékok állták a negyven fős gyereksereg rohamát, az egyik nagycsoportos szerint ez a játszótér "sokkal jobb, mint nálunk", bár a csúzda lehetne magasabb, mert így nem annyira izgalmas.

Az előírások szerint a játékok csak bizonyos távolságra lehetnek egymástól, illetve azt is meghatározza a jogszabály, hogy milyen anyagú és milyen vastag burkolatnak kell lennie alattuk. A játékok nem lehetnek túlságosan magasak és úgy alakították ki őket, hogy a gyerekek feje, lába, vagy ruhája ne akadhasson bele. A játék burkolata semmiképpen sem lehet mérgező. A Szabadság téri játszótér játékai például környezetbarát, "bubblegum ízű" festékkel vannak lefestve, hogy ha a gyerek esetleg lenyeli "ne okozzon traumát" - számol be az önkormányzat kertésze.

Bár az önkormányzat kertésze szerint az V. kerületben eddig nem történt komoly baleset - a kiszálkásodott fajáték miatt szálka ment egy gyerek fenekébe - , de öt éve a XVII. kerületben történt már halálos kimenetelű baleset is. A balesetek többnyire a játékok karbantartásának elhanyagolásából erednek, az új jogszabály az ellenőrzés felelősségét a játékszer gyártójára rója. Az adott játék gyártója vagy importőre ezentúl köteles havonta ellenőrizni a játékok állapotát, és ha a játék túlságosan elhasználódik köteles cserélni azt.