Létrehozták Demszky összeférhetetlenségét vizsgáló bizottságot

Vágólapra másolva!
Létrehozták a főpolgármester összeférhetetlenségét vizsgáló eseti bizottságot. A Fővárosi Közgyűlés ellenzéki elnökkel és két koalíciós képviselővel állította fel a testületet. A bizottság célja, hogy eldöntsék összeférhetetlen-e Demszky európai parlamenti képviselői helye a főpolgármesterséggel. A fővárosi SZDSZ-MSZP többség egyszer már megszavazta, hogy nincs összeférhetetlenség, azonban eljárásjogilag hibás volt a szavazás - ezért kellett felállítani a bizottságot.
Vágólapra másolva!

Létrehozta a fővárosi közgyűlés a Demszky Gábor főpolgármester összeférhetetlenségi ügyét kivizgsáló eseti bizottságot. Az ülést a fideszesek kezdeményezték, hogy az eseti grémiumnak legyen egy hete a megfontolt jogi vélemény kialakítására.

Bőhm András SZDSZ-frakcióvezető javaslatára a közgyűlés többsége nem vette napirendjére azt a fideszes indítványt, hogy most tárgyaljanak a 4-es metró budai felszíni építkezésénél megvalósult túlköltekezésről. A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy egy hét múlva a közgyűlés soros ülésére már beterjesztette ezt a témát a városvezetés.

A közgyűlés augusztus 31-én képviselői felvetések alapján, az MSZP-SZDSZ többség szavazataival kinyilvánította, hogy Demszky Gábor főpolgármesteri és európai parlamenti képviselői tisztsége között nincs összeférhetetlenség. A közigazgatási hivatal eljárásjogilag hibásnak találta a közgyűlés döntését.

A főpolgármester összeférhetetlenségi ügyében ugyanis előzetesen létre kellett volna hozni a törvényben előírt háromfős javaslattévő bizottságot. Az eseti bizottságnak, amely munkájához hivatali jogi szakértőket vehet igénybe, a közgyűlés jövő csütörtöki ülésére kell benyújtania javaslatát. A testületnek Kupper András Fidesz-MKDSZ frakcióvezető mellett a jogi bizottság szocialista és szabad demokrata alelnöke, Danielisz Béla és Szász Domokos a tagja.

A közgyűlés rövid zárt üléses vita után, az ellenzék szorgalmazására nyílt ülésen határozott a bizottság létrehozásáról. A vitában az ellenzéki képviselők többnyire megismételték korábbi véleményüket. Hangsúlyozták, hogy Demszky Gábor már nem tekinthető főpolgármesternek, mivel az önkormányzati törvény, ami szerintük ez ügyben mérvadó, nem teszi lehetővé azt, hogy egyidejűleg más munkaviszony-jellegű foglalkozást is ellásson. Azt, hogy az európai parlamenti képviselőkről szóló törvény megengedi a párhuzamos feladatellátást, nem tekintették mérvadónak, mondván, hogy önkormányzati ügyről van szó.

Javasolták, hogy az eseti bizottságot a három ellenzéki frakcióvezetővel hozzák létre, ezt azonban a többség leszavazta. Hangot adtak annak az aggályuknak is, miszerint nem szakmai, jogi, hanem politikai jellegű döntés születik majd a koalíciós többség szavazataival.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a főpolgármesternek a közgyűlés jövő heti és az október végi soros ülésének idején európai parlamenti képviselőként külföldön is szavaznia kellene, például az unió jövő évi költségvetéséről. Ez is azt erősíti, hogy egyidejűleg e két tisztség nem látható el - szögezte le Szőke László MDF-frakcióvezető. Az MSZP-SZDSZ képviselők nem nyilvánítottak véleményt a vitában.