Három év börtön vár Zalatnay Cinire

Vágólapra másolva!
Három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte másodfokon a bíróság Zalatnay Saroltát, akit csalás miatt találtak bűnösnek. Az ítélet jogerős. "Hibásnak érzem magam, de bűnösnek nem" - mondta Zalatnay az utolsó szó jogán.
Vágólapra másolva!

Három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Bíróság Zalatnay Saroltát 36 rendbeli csalás miatt. Az énekesnő 112 millió forintot vett fel egy cégen keresztül kisbefektetőktől magas kamatot ígérve, de a pénz nagy részét nem fizette vissza. Az énekesnőt első fokon is három évre ítélték, de az elsőfokú ítélet szerint másfél év múlva szabadulhatott volna, a másodfokú ítélet szerint azonban le kell ülnie a három évet.

"Hibásnak érzem magam, de bűnösnek nem" - mondta Zalatnay az utolsó szó jogán, és rossz egészségi állapotára hivatkozva kérte felmentését. Miután mégis elítélték, csupán annyit mondott, hogy tudomásul vette az ítéletet, majd kirohant a tárgyalóteremből. Fél órával később, a bíróság épülete előtt, láthatóan megrendülve mondta az [origo] tudósítójának, hogy "megy, ahova kell", valamint "nem tudja, hogyan fog megélni, mert ő mindig is az éneklésből élt".

Az ügynek két másik vádlottja volt: az egyik szintén három év börtönt kapott, a másik pedig két és fél évet.

2002 decemberében az ügyész öt év letöltendő börtönbüntetést kért az énekesnőre. Az elsőfokú ítélet végül három évet szabott ki Zalatnayra. A majdnem két évvel ezelőtti elsőfokú ítélet után a védelem enyhítésért, felmentésért vagy új eljárás indításáért fellebbezett. Zalatnay az elsőfokú ítélet után is fenntartotta korábbi állítását, hogy 55 millió forintot kapott kölcsön, amiből 20 milliót már vissza is fizetett. Az ítélet szerint ugyanakkor körülbelül 112 millió forintot kapott az énekesnő.

Az ítélet szerint az énekesnő és társai úgy vettek fel több mint 100 millió forintot 1996-97-ben, hogy tudták: esélyük sincs az összegeket visszafizetni. Ennek ellenére rövid határidőre, általában 3 hónapra kértek pénzt, és havi 10 százalékos kamatot ígéretek. A tárgyalás során ezt Zalatnay végig tagadta, azt állítva, hogy vissza akarták fizetni a kölcsönöket, és nem a saját meggazdagodásuk érdekében gyűjtöttek. Mint mondta: azért került nehéz helyzetbe, mert az időközben csődbe ment MSat televízió nem fizette ki a cége által készített produkciókért járó díjat, amiből a kölcsönöket is visszaadták volna. Zalatnay ennek a tévétársaságnak készített műsorokat, ehhez kellett a befektetők pénze.