Fittyet hánynak a lusta pestiek az autómentes napra

Vágólapra másolva!
Sok budapesti úgy érzi, hogy nincs választása, kénytelen autóba ülni minden reggel a hatalmas dugók ellenére. Legtöbben családi okra vagy arra hivatkoznak, hogy munkájukhoz nélkülözhetetlen az autó, de akad olyan is, aki egyszerűen csak nem tudja elképzelni magát a BKV járatain. Az [origo] szerdán, az Európai Autómentes Napon nézett körül a fővárosban, de semmi javulást nem láttunk az utakon és a város a Fővinform szerint is túlzsúfolt volt.
Vágólapra másolva!

"Én nem ismerek olyat, aki ne szarná le, hogy autómentes nap van" - mondta az [origo]-nak az egyik budapesti taxitársaság fiatal munkatársa, akit a szerdai Európai Autómentes Napról kérdeztünk. A fiatalember szerint megoldhatatlan egy ilyen kezdeményezés Budapesten, mert a tömegközlekedés alkalmatlan arra, hogy a rengeteg autóval közlekedő embert gyorsan elszállítsa úti céljához. "Sorra dőlnek ki a bringások. Most először ül biciklire és kiköpi a tüdejét" - sorolta az egyéb kellemetlenségeket, de szerinte a kora őszi idő sem kedvez már a biciklistáknak. "Szerintem a város fele csak azért is autóba ül, mert a Demszky találta ki ezt az egészet" - magyarázta az ügy politikai oldalát.

A Fővinform szerint az autómentes napon sem változott semmit a főváros közlekedése. A szokásos zsúfoltság és torlódások jellemezték szerdán is a budapesti utakat, úgyhogy a Fővinform munkatársa szerint a kezdeményezés különösebben nem befolyásolta a forgalmat.

"A sógorom még a vécére is autóval megy" - mesélt az autófüggők életéről egy középkorú úr a Moszkva téren. "Én autóellenes vagyok, nincs is autóm. Fél évig volt, de visszaadtam" - mondta vidáman, majd a levegőbe bokszolt. Csak az keserítette el, hogy az autómentes napon sem lett kevesebb gépkocsi a városban. "Mit érünk a környezetbarát szemlélettel, ha az emberek lustasága és kényelmessége nagyobb" - kérdezte.

Az [origo] több autóst is megkérdezett, hogy miért nem ültek buszra ezen a napon sem. Az autósok többsége nem is tudott róla, hogy ma autómentes nap van, a válaszok pedig általában úgy kezdődtek, hogy "muszáj". "Orvoshoz kellett vinni a gyereket. Jó, mondjuk csak szemészhez, dehát autó nélkül egy fél tanítási nap elment volna" - magyarázta a helyzetet egy trabantos apuka. "Nem tudom nékülözni az autót, egész nap jövök megyek, a munkát intézem" - hangzott egy másik érvelés. De az egyik autóstól olyat is hallottunk, hogy egyszerűen csak azért ült a volán mögé, mert képtelen elképzelni magát a BKV járatain.

Akadt persze olyan is, aki semmi jelét nem adta, hogy érdekelné az autómentes nap. Egy Mercedesben ülő fiatalember először csak bólogatott arra kérdésünkre, hogy hallott-e az autómentes napról. Mikor arról érdeklődtünk, hogy mégis miért autóval jött a városba csak annyit mondott: "Hallottam az autómentes napról biztos. Csak nem figyeltem oda" - nevetett és gázt adott.

Sáling Gergő