Az MSZP megszabadulna Keller volt kabinetfőnökétől

Vágólapra másolva!
Keller László volt kabinetfőnöke ügyvédjén keresztül nyilatkozott keddi meggyanúsításáról. Tagadta, hogy kenőpénzt vett volna át Kulcsártól. Elismerte viszont, hogy több alkalommal találkozott Kulcsár Attilával, de szerinte még jóval Szász Károly megveretése és a brókerbotrány kipattanása előtt tartották mindegyik összejövetelt. Ráadásul nem a PSZÁF-ről készült jelentés miatt találkoztak a volt kabinetfőnök szerint. A meggyanúsított volt tisztviselő azután nyilatkozott, hogy előbb Demeter Ervin fideszes képviselő támadta és vádolta korrupcióval személyén keresztül az MSZP-t, majd az MSZP szóvivője azt javasolta neki, függessze fel párttagságát.
Vágólapra másolva!

Ez a helye a korrupciós ügyek intézésének - mutatott Demeter Ervin fideszes képviselő az MSZP Köztársaság téri székházára szerdai sajtótájékoztatóján. - Véget ért a napok óta tartó találgatás, és most már azt is tudjuk, hogy a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal vesztegetés alapos gyanúja miatt kihallgatott egy személyt, a szálak a szocialistákhoz és a kormányzó párt székházához vezetnek. A gyanú szerint 10 milliót vett át az MSZP egyik képviselőjelöltje Kulcsártól az MSZP központjában - folytatta Demeter. - Ráadásul olyan iratért vette át ezt a pénzt, amely a közpénzügyi államtitkárságon keletkezett - mondta.

Keller szerint az ügyészség együttműködik Demeterrel

Keller László az [origo]-val írásban azt közölte, hogy meglepte a Demeter Ervin szerdai sajtótájékoztatója kapcsán felröppent információ, mely szerint a megvesztegetés tárgya egy olyan irat lenne, "ami a közpénzügyi államtitkárságon keletkezett". Mivel a Legfőbb Ügyészség nyilatkozatából nem derül ki, hol készült a kérdéses jelentés, Keller szerint Demeter Ervin nyilatkozatának több új eleme is egyértelművé teszi, hogy az ügyészség együttműködhet az ellenzéki képviselővel.

Demeter ezután felolvasott egy Kulcsárnak tulajdonított feljegyzést is, ebben a bróker utal arra az iratra, amelynek átadásával B. Tamást, Keller volt kabinetfőnökét gyanúsítják. Kulcsár - a neki tulajdonított feljegyzés szerint - leírta, hogy 10 milliót fizetett egy olyan jelentésért és a hozzá tartozó háttéranyagért, amivel lejárathatta Szász Károlyt, a PSZÁF volt elnökét.

Demeter Ervin kérdéseket tett fel az üggyel kapcsolatban az MSZP-nek. Azt szerette volna megtudni, hogy melyik szobában történt a vesztegetés, illetve hogy milyen gyakran járt ott Kulcsár, és hogy vitt-e mindig magával pénzt is.

Demeter az [origo] kérdésére, biztos-e benne, hogy a gyanúsításban az szerepel, Kulcsár a Köztársaság téren találkozott B. Tamással, Demeter azt mondta: senki sem cáfolta ezt a lapinformációt. Ugyanakkor az ügyészség eddig ilyen tájékoztatást nem adott.

Nyakó István, az MSZP szóvivője Demeter kérdései után átvette a szót. Közölte, hogy lapértesülésekből származnak azon információk, hogy a Köztársaság téren találkozott Kulcsár B. Tamással. Ilyen-olyan lapok értesüléseire viszont az MSZP szóvivője nem kíván reagálni - mondta.

Majd hozzátette azt is, szerinte miért támadja valójában a Fidesz most az MSZP-t. "Savanyú a szőlő, úgy látom, sokan kezdtek nagyon gyorsan dolgozni az után a bejelentés után, amit Török Zsolt képviselő szőlőültetési és telepítési kérdésekben feltett" - utalt az Orbán Viktor feleségének folyósított vissza nem térítendő állami támogatásra.

Bár korábban szocialista országgyűlési képviselő érintettségét feltételezték a brókerügyben, ha ez volt a legtöbb, amit elő tudtak bányászni, akkor nyugodtak lehetünk - modta Nyakó. "Mindenkire sújtson le a törvény betűje, aki csalt, lopott vagy hazudott, bármelyik pártról legyen szó" - fogalmazott. Hozzátette, B. Tamásnak szerinte kérnie kellene MSZP-tagságának felfüggesztését.

Óvári Győző, B. Tamás ügyvédje az elhangzottak után az [origo] kérdésére azt mondta: védencét szeptember 21-én 9 óra 30-tól 13 óráig hallgatta meg az ügyészség. Védence tagadta a vesztegetés gyanúját, vagyis hogy pénzt fogadott volna el Kulcsártól. Ezt követően részletesen beszámolt arról, hogy mikor és hol találkozott Kulcsárral. Ezek a talákozások különböző ügyekben voltak, de egyik sem kapcsolódott a gyanúsításban megjelölt magatartáshoz. A találkozások még jóval Szász Károly megveretése előtt zajlottak, még akkor, amikor a Kulcsár-ügy nem volt ügy - mondta Óvári Győző. Közölte azt is, hogy az eljárásban eddig még semmilyen bizonyítékot nem tártak védence elé, így nem volt módja arra sem, hogy ezeket cáfolja.

Komáromi Gergely